Isteni bruschetta padlizsánnal és olívabogyóval dúsítva – Ropogós bagettel a legfinomabb

bruschetta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bruschetta egyszerű, könnyed és mutatós előétel, amelyet legtöbbször bagettel kínálnak, de a feltétet nyugodtan teheted tésztára is.

A bruschetta olasz előétel, egyszerűen készül, a hangsúly a jó minőségű alapanyagokon van. Az édes és lédús paradicsom és a friss, ropogós héjú bagett kötelező eleme. Érdemes ezt az ételt is kicsit megvariálni, a padlizsán színben és ízben is tökéletesen passzol hozzá.

A padlizsános, zöldséges bruschetta, avagy a bruschetta caponata Szicíliából származik. Kicsit több időt igényel az összeállítása, mint a sima paradicsomos változaté, hiszen a padlizsánt elő kell hozzá készíteni, és kerül bele paprika és olívabogyó is, de megéri nekiállni.

Ha pedig kicsit ősziesebbre fordul az időjárás, akkor készítsd el a bruschettát gombás-mozzarellás változatban. 

Padlizsános-paradicsomos bruschetta

bruchetta

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 darab padlizsán (nagyobb)
  • 2.5 teáskanál
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 szál szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 gramm paradicsom
  • 60 gramm kalamata olívabogyó
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál oregánó (őrölt)
  • a tálaláshoz bazsalikom (friss)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát, a fokhagymát és a szárzellert vágjuk apróra. A paradicsomot és a kaliforniai paprikát is kockázzuk fel.

A padlizsánt mossuk meg és vágjuk kisebb kockákra. Sózzuk meg és forgassuk össze, majd tegyük egy szűrőbe 30 percre. Ha letelt az idő, mossuk át folyó víz alatt, majd a felesleges nedvességet itassuk fel papírtörlővel.

Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk egy evőkanál olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a szárzellert, és dinszteljük 7 percig. Keverjük hozzá a fokhagymát, és még egy percig dinszteljük, majd vegyük ki a keveréket a serpenyőből, és tegyük félre.

A maradék olajat is öntsük a serpenyőbe, majd forgassuk hozzá a padlizsánkockákat, és pároljuk 10 percig. Keverjük hozzá a hagymás keveréket, a paradicsomot, az olívabogyót, a kaliforniai paprikát és a kapribogyót, szórjuk rá a cukrot, morzsoljuk rá az oregánót, öntsük rá a vörösborecetet, és sózzuk. Hagyjuk 20 percig a tűzön, közepes lángon, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

Hagyjuk hűlni tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg bazsalikomlevéllel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük