Pasta alla norma: padlizsánból és paradicsomból készült szósz kerül a csőtésztára

pasta alla norma cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Még mindig dübörög a padlizsánszezon, ezért megmutatjuk, hogyan készül a legegyszerűbben az olaszok padlizsános tésztája.

Mint a legtöbb olasz étel, ez a tészta is szimpla képleten alapszik: padlizsán, paradicsom, tészta és egy kis sajt, egyszerű, de csodálatos étel. Csakhogy, mint a legtöbb olasz ételben, itt sem egyezik meg senki a legjobb elkészítési módban.

Van, aki megpucolja a padlizsánt és van, aki nem. Sokan olajban vagy bő olajban sütik ki a zöldséget külön, mások éppen csak megpirítják. Ki kockázza, ki karikázza, ki sok, ki kevés paradicsommal készíti, no és persze az sem mindegy, friss-e vagy konzerv. Eredetileg, elméletileg csőtésztára kerül, mégis, mintha ebben lennének a legvadabb elhajlások, sokan pennével, fusillivel vagy más egyébbel adják fel.

Amiben mindenki megegyezik

Egy dologban egyeznek meg sokan: itt a sajt nem opció, hanem fontos és szükséges kiegészítő, méghozzá ricotta salata formájában. Ez a lágy, édes túróféleség érlelt, szárított változata, ha valaki épp hozzájut, mindenképp próbálja ki vele, nagyon passzol a padlizsánhoz. Máskülönben nyugodtan egye parmezánnal, pecorinóval.

A padlizsán bő olajban sütése nagyon távol áll tőlem, ezért egyszerűen sütőben sütöttem meg némi paradicsom társaságában, és így is csodás lett.

Pasta alla norma

pasta alla norma ajanlo

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 darab padlizsán
  • 4 darab paradicsom
  • 300 gramm passzírozott paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 0.25 teáskanál
  • ízlés szerint friss bazsalikom
  • 400 gramm tészta
  • ízlés szerint ricotta salata
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt felkockázzuk, és ha van időnk, kicsit besózzuk, állni hagyjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, mellérakosgatjuk a félbevágott paradicsomokat, megcsepegtetjük olívaolajjal, és 200 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük. 

Közben az aprított fokhagymát egy kis olajon, serpenyőben megfuttatjuk, de épp csak addig, míg illatozni nem kezd, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Felforraljuk, sózzuk, majd beletesszük a megsült paradicsomot és padlizsánt. 

A szószt éppen fogkeményre főzött tésztán, a sajttal együtt tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük