![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pasta alla norma: padlizsánból és paradicsomból készült szósz kerül a csőtésztára
![pasta alla norma cover](https://kep.index.hu/1/0/3004/30049/300492/30049257_2306957_121cf304387a63457f79402d6f6ce1b7_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Még mindig dübörög a padlizsánszezon, ezért megmutatjuk, hogyan készül a legegyszerűbben az olaszok padlizsános tésztája.
Mint a legtöbb olasz étel, ez a tészta is szimpla képleten alapszik: padlizsán, paradicsom, tészta és egy kis sajt, egyszerű, de csodálatos étel. Csakhogy, mint a legtöbb olasz ételben, itt sem egyezik meg senki a legjobb elkészítési módban.
Van, aki megpucolja a padlizsánt és van, aki nem. Sokan olajban vagy bő olajban sütik ki a zöldséget külön, mások éppen csak megpirítják. Ki kockázza, ki karikázza, ki sok, ki kevés paradicsommal készíti, no és persze az sem mindegy, friss-e vagy konzerv. Eredetileg, elméletileg csőtésztára kerül, mégis, mintha ebben lennének a legvadabb elhajlások, sokan pennével, fusillivel vagy más egyébbel adják fel.
Amiben mindenki megegyezik
Egy dologban egyeznek meg sokan: itt a sajt nem opció, hanem fontos és szükséges kiegészítő, méghozzá ricotta salata formájában. Ez a lágy, édes túróféleség érlelt, szárított változata, ha valaki épp hozzájut, mindenképp próbálja ki vele, nagyon passzol a padlizsánhoz. Máskülönben nyugodtan egye parmezánnal, pecorinóval.
A padlizsán bő olajban sütése nagyon távol áll tőlem, ezért egyszerűen sütőben sütöttem meg némi paradicsom társaságában, és így is csodás lett.
Pasta alla norma
![pasta alla norma ajanlo](https://kep.index.hu/1/0/3004/30049/300492/30049279_f51b8ea9f8863e2db025009a8b9c001a_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab padlizsán
- 4 darab paradicsom
- 300 gramm passzírozott paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 0.25 teáskanál só
- ízlés szerint friss bazsalikom
- 400 gramm tészta
- ízlés szerint ricotta salata
Elkészítés:
A padlizsánt felkockázzuk, és ha van időnk, kicsit besózzuk, állni hagyjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, mellérakosgatjuk a félbevágott paradicsomokat, megcsepegtetjük olívaolajjal, és 200 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.
Közben az aprított fokhagymát egy kis olajon, serpenyőben megfuttatjuk, de épp csak addig, míg illatozni nem kezd, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Felforraljuk, sózzuk, majd beletesszük a megsült paradicsomot és padlizsánt.
A szószt éppen fogkeményre főzött tésztán, a sajttal együtt tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!