
Laktató krumplis galette sok sajttal: ráérős reggeli is lehet
Ez a fogás egy igazi, tavaszi reggeleket bearanyozó étel, tele friss fűszernövényekkel, krumplival, sajttal és újhagymával, mindezt egy levelestészta-rétegbe csomagolva.
Képzeljük el a tökéletes reggelit: készül a palacsinta, közben ráolvad a sajt, a prosciutto ropogósra, a tojás pedig szép lassan tökéletesre sül. Ilyennek kellene lennie egy csodás, hétvégi brunchnak egy kellemes, kis kiülős reggelizőben. Ezért azonban nem feltétlenül kell kimenni a lakásból, hiszen akár otthon is elkészítheted egy ráérős napon.
Élénkzöld, friss fűszernövényekkel tálalva pedig igazán üde tavaszi vagy akár nyári hangulatot is kölcsönözhetsz ennek a reggelikölteménynek.
Először készítsük el a palacsintákat, amihez itt találunk egy egyszerű alapreceptet.
Ha elkészültek a palacsinták, melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Egy nagy, széles tepsit kenjünk ki olívaolajjal vagy vajjal.
A vajat vágjuk 4 egyforma szeletre. A sajtot reszeljük le. A spenótot mossuk meg, majd csepegtessük le és vágjuk fel nagyobb darabokra. A bazsalikomleveleket és a metélőhagymát is öblítsük, majd csepegtessük le. Előbbit vágjuk durvára, utóbbit viszont apróra. Tegyük félre a fűszernövényeket.
Fektessük bele a palacsintákat az előkészített tepsibe, egymás mellé, majd mindegyik tetejére szórjunk reszelt sajtot és spenótot. Tegyünk rá egy szelet vajat mindegyikre, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.
Egy-egy sonkaszeletet is tegyünk mindegyikre, majd üssük rájuk egyesével a tojásokat is, lehetőleg a palacsinta közepére. A sonkából akár egy árkot is építhetünk a tojásnak, hogy biztosan ne folyjon ki, amíg a palacsinta széleit visszahajtogatjuk. A palacsinta széleit hajtsuk középre, hogy ezzel körbezárjuk a tölteléket.
Tegyük a tepsit a sütőbe, és 10-12 perc alatt süssük készre a reggelit. Ennyi idő alatt a tojások megszilárdulnak, de persze, ha lágyabban szeretjük, akkor elegendő 7-10 percig is sütni.
A sütőből kivéve szórjuk meg bazsalikommal és metélőhagymával, illetve csepegtessünk rájuk egy kis olívaolajat. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu