Mennyei, palacsintában sült tükörtojás: tavaszi fűszernövényekkel készül

3
Nyomtatás
tojassal-toltott-palacsinta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Amennyire kacifántosnak hangzik ez a recept, olyannyira egyszerű és dekoratív villásreggeli készül belőle. Klasszikus palacsintatésztában sül meg a tojás olasz sonkával körítve, amit végül friss fűszernövényekkel meghintve tálalunk.

Képzeljük el a tökéletes reggelit: készül a palacsinta, közben ráolvad a sajt, a prosciutto ropogósra, a tojás pedig szép lassan tökéletesre sül. Ilyennek kellene lennie egy csodás, hétvégi brunchnak egy kellemes, kis kiülős reggelizőben. Ezért azonban nem feltétlenül kell kimenni a lakásból, hiszen akár otthon is elkészítheted egy ráérős napon.

Élénkzöld, friss fűszernövényekkel tálalva pedig igazán üde tavaszi vagy akár nyári hangulatot is kölcsönözhetsz ennek a reggelikölteménynek.

Palacsintában sült tükörtojás

tojassal-toltott-palacsinta

Hozzávalók 4 személyre

A palacsintához:

  • 2 db tojás
  • 1 csipet
  • 12 ek. liszt
  • 4.8 dl tej
  • 3 ek. olaj

A tojásos palacsintához:

  • 4 db palacsinta
  • 210 g gruyére sajt
  • 30 g friss spenót
  • 2 ek. vaj
  • bors
  • 4 db tojás
  • 4 szelet prosciutto
  • 5 g bazsalikom
  • 2 ek. metélőhagyma
  • 1.5 ek. olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a palacsintákat, amihez itt találunk egy egyszerű alapreceptet.

Ha elkészültek a palacsinták, melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

Egy nagy, széles tepsit kenjünk ki olívaolajjal vagy vajjal.

A vajat vágjuk 4 egyforma szeletre. A sajtot reszeljük le. A spenótot mossuk meg, majd csepegtessük le és vágjuk fel nagyobb darabokra. A bazsalikomleveleket és a metélőhagymát is öblítsük, majd csepegtessük le. Előbbit vágjuk durvára, utóbbit viszont apróra. Tegyük félre a fűszernövényeket.

Fektessük bele a palacsintákat az előkészített tepsibe, egymás mellé, majd mindegyik tetejére szórjunk reszelt sajtot és spenótot. Tegyünk rá egy szelet vajat mindegyikre, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.

Egy-egy sonkaszeletet is tegyünk mindegyikre, majd üssük rájuk egyesével a tojásokat is, lehetőleg a palacsinta közepére. A sonkából akár egy árkot is építhetünk a tojásnak, hogy biztosan ne folyjon ki, amíg a palacsinta széleit visszahajtogatjuk. A palacsinta széleit hajtsuk középre, hogy ezzel körbezárjuk a tölteléket.

Tegyük a tepsit a sütőbe, és 10-12 perc alatt süssük készre a reggelit. Ennyi idő alatt a tojások megszilárdulnak, de persze, ha lágyabban szeretjük, akkor elegendő 7-10 percig is sütni.

A sütőből kivéve szórjuk meg bazsalikommal és metélőhagymával, illetve csepegtessünk rájuk egy kis olívaolajat. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon