Panzerotti, az olasz konyha töltött lángosa: sajtos töltelékkel a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az olaszok híres finomsága sokféle töltelékkel készülhet, a tésztának az intenzív fűszerek is jól állnak, érdemes több változatban kipróbálni.
Az olasz street food, a panzerotti kicsit hasonlít az oroszok pirogjára, és egy kicsit a magyar töltött lángosra. A rugalmas tészta közepe tölteléket rejt, általában bő olajban sütik készre, de sütőbe tolva is elkészítheted: előbbi módon kellemes roppanós réteget kap, utóbbival pedig inkább puha lesz.
A harapnivalót mindkét változatban érdemes kipróbálni, fedezd fel izgalmas töltelékvariációkkal, határt csak a fantáziád és az ízlésed szab.
Így lesz még finomabb!
Ha sütőben sütöd, hogy még ízletesebb és gusztusosabb legyen, kend le egy darab felvert tojással, a tetejére pedig szórj oregánót, bazsalikomot. A fűszereket akár a tésztába is beledolgozhatod.
Panzerotti
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 2.5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 1 marék liszt
- 280 g liszt
- 1 teáskanál só
- 6 evőkanál olaj
Töltelék:
- 15 dkg sonka
- 15 dkg sajt (mozzarella) reszelve
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tejet melegítsük langyosra, majd keverjük hozzá a cukrot és az élesztőt, szórjunk rá 1 marék lisztet.
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a sóval, utána adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olajat, gyúrjunk belőle rugalmas, lágy tésztát (ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet menet közben).
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1-2 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd pohár segítségével szaggassuk ki.
A tésztakorongokat nyújtófával vagy kézzel óvatosan nyújtsuk egy kicsit, majd a tészta egyik felére pakoljunk ízlés szerint a sonkából és a sajtból, hajtsuk rá a tészta másik felét, a végeit villa vagy a kezünk segítségével nyomkodjuk le.
A töltött tésztát fedjük le, pihentessük 30 percig, majd bő olajban süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors