Kiadós, szaftos paprikás krumpli roppanós virslivel: újkrumpliból készítve is isteni

pkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szaftos hazai kedvenc kolbász helyett bécsi roppanós virslivel, újkrumplival készül.

A paprikás krumpli hazai kedvenc, amit nyáron kötelező bográcsban elkészíteni. A szerény finomság rengeteg változatban készülhet, Szabolcsban hosszú lével, nokedlivel szokták főzni, de tészta nélkül, kenyérrel tunkolva is fejedelmi fogás. A paprikás krumpliba mindig kerül húsféle, a legtöbb háztartásban kolbásszal készül, esetleg virsli vagy debreceni megy bele, de csak az egyikkel is el lehet készíteni.

A paprikás krumpli akkor az igazi, ha a szaftja jó sűrű, ezért érdemes sok hagymát tenni bele. Azt szokták mondani, öreg krumpliból érdemes készíteni, mert az jó puhára fő, megszívja magát a szafttal. Szerintem azonban nem árt egy kis újítás néha, ha már itt az újkrumpliszezon, ki lehet próbálni azzal is, nagyon finom lesz a végeredmény.

Paprikás krumpli roppanós virslivel

pkvct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilogramm krumpli (öreg vagy új)
  • 50 dekagramm bécsi virsli
  • 10 dekagramm füstölt szalonna
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • só és bors ízlés szerint
  • 3 teáskanál pirospaprika
  • petrezselyem a tálalásnál
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított krumplikat vágjuk közepes méretű kockákra, majd tegyük őket tálba. Engedjünk rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, így a burgonya nem fog megbarnulni, míg a fazékba kerül.

A hagymát vágjuk finomra. A paprikát és a paradicsomot vágjuk apró darabokra. A virslit karikázzuk össze.

A szalonnát kockázzuk fel a lehető legkisebb darabokra, majd saját zsírján, illetve az 1 evőkanálnyi zsírral pirítsuk meg. Utána dobjuk rá a hagymát és dinszteljük üvegesre, majd a paprikát és a paradicsomot is tegyük hozzá. Körülbelül 2-3 perc gyakori kevergetés után szórjuk rá a pirospaprikát, majd a krumplit is keverjük a fazék tartalmához. 4-5 perc kevergetés után annyi vizet öntsünk a krumplira, amennyi ellepi.

A krumplit fűszerezzük sóval és borssal, 10-15 perc után keverjük hozzá a virslit és főzzük addig, amíg minden puha lesz és a szaft besűrűsödik.

Tálalásnál szórjuk meg friss petrezselyemmel, kínáljunk mellé kenyeret és savanyúságot.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük