Egylábasos paradicsomos-csirkés tészta: tejjel lágyíts az ízeken

1
Nyomtatás
egylábasostészta2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kezdők is bátran nekiállhatnak az egylábasos recepteknek, csak mindent össze kell keverni egy edényben, majd hagyni, hogy a tűzhely tegye a dolgát.

Ha viszonylag gyorsan szeretnél nagy adagban finomat készíteni, akkor ez a tészta a neked való, ráadásul mivel egy lábasban készül, még mosogatnivaló is alig lesz utána. A tészta a szószban fő készre, a hússal együtt puhul, úgyhogy tényleg csak egy edényre lesz szükséged az étel elkészítéséhez.

Egylábasos tészta szinte bármiből készülhet, mi most egy paradicsomos-csirkés verziót mutatunk. Az olasz zöldfűszerek és sajtok dominálnak a szószban, a tej pedig a paradicsom savasságát csökkenti, lágyít az ízén. 

Az egylábasos tészta nagy előnye, hogy egyszerűen és kevés idő alatt elkészül, a hátránya viszont az, hogy míg frissen krémes és isteni, másnapra beszívja a szósz egy részét. Ezért mindig akkora adagban érdemes készíteni, amennyi rögtön el is fogy, vagy másnap, a melegítésnél adj hozzá egy kevés folyadékot, hogy szaftosabb legyen. 

Paradicsomos-csirkés egylábasos tészta

egylábasostészta

Hozzávalók 6 személyre

  • 600 gramm csirkemellfilé
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk oregánó
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 700 gramm paradicsomszósz (natúr vagy bazsalikomos)
  • 2 deciliter tej
  • 500 gramm penne
  • 150 gramm mozzarella
  • 50 gramm parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra. 

Forrósítsunk olívaolajat egy mély, nagy serpenyőben vagy lábasban, dobjuk rá a csirkét. Fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval. Süssük fehéredésig, majd szedjük egy tányérra.

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Dobjuk a vöröshagymát a serpenyőbe, ha szükséges, öntsünk még alá olajat. Dinszteljük üvegesre 5 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 1 perc után öntsük fel a paradicsomszósszal, majd a szószosüveget töltsük tele vízzel (7 deci), és azt is öntsük rá. Mehet rá a tej is. 

Várjuk meg, míg a szósz forrásnak indul, sózzuk, borsozzuk. Tegyük bele vissza a csirkét, és mehet mellé a tészta is. Fedjük le a lábast, majd addig főzzük, míg a tészta megfő, magába szívja a folyadék egy részét, nagyjából 10-15 percig. Ekkor szórjuk bele a kétféle sajtot, keverjük bele, míg megolvadnak.

Rögtön kínáljuk, melegen a legfinomabb.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon