
Egylábasos paradicsomos-csirkés tészta: tejjel lágyíts az ízeken

Kezdők is bátran nekiállhatnak az egylábasos recepteknek, csak mindent össze kell keverni egy edényben, majd hagyni, hogy a tűzhely tegye a dolgát.
Ha viszonylag gyorsan szeretnél nagy adagban finomat készíteni, akkor ez a tészta a neked való, ráadásul mivel egy lábasban készül, még mosogatnivaló is alig lesz utána. A tészta a szószban fő készre, a hússal együtt puhul, úgyhogy tényleg csak egy edényre lesz szükséged az étel elkészítéséhez.
Egylábasos tészta szinte bármiből készülhet, mi most egy paradicsomos-csirkés verziót mutatunk. Az olasz zöldfűszerek és sajtok dominálnak a szószban, a tej pedig a paradicsom savasságát csökkenti, lágyít az ízén.
Az egylábasos tészta nagy előnye, hogy egyszerűen és kevés idő alatt elkészül, a hátránya viszont az, hogy míg frissen krémes és isteni, másnapra beszívja a szósz egy részét. Ezért mindig akkora adagban érdemes készíteni, amennyi rögtön el is fogy, vagy másnap, a melegítésnél adj hozzá egy kevés folyadékot, hogy szaftosabb legyen.
Paradicsomos-csirkés egylábasos tészta

Hozzávalók 6 személyre
- 600 gramm csirkemellfilé
- 1 tk bazsalikom
- 1 tk oregánó
- ízlés szerint só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 700 gramm paradicsomszósz (natúr vagy bazsalikomos)
- 2 deciliter tej
- 500 gramm penne
- 150 gramm mozzarella
- 50 gramm parmezán
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra.
Forrósítsunk olívaolajat egy mély, nagy serpenyőben vagy lábasban, dobjuk rá a csirkét. Fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval. Süssük fehéredésig, majd szedjük egy tányérra.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
Dobjuk a vöröshagymát a serpenyőbe, ha szükséges, öntsünk még alá olajat. Dinszteljük üvegesre 5 perc alatt, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 1 perc után öntsük fel a paradicsomszósszal, majd a szószosüveget töltsük tele vízzel (7 deci), és azt is öntsük rá. Mehet rá a tej is.
Várjuk meg, míg a szósz forrásnak indul, sózzuk, borsozzuk. Tegyük bele vissza a csirkét, és mehet mellé a tészta is. Fedjük le a lábast, majd addig főzzük, míg a tészta megfő, magába szívja a folyadék egy részét, nagyjából 10-15 percig. Ekkor szórjuk bele a kétféle sajtot, keverjük bele, míg megolvadnak.
Rögtön kínáljuk, melegen a legfinomabb.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!