Fűszeres, paradicsomos-padlizsános mártogatós: kenyérrel tunkolva is isteni

Nyomtatás
padlizsánmártogatós
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Se nem lecsó, se nem ratatouille, mindkettőnél sűrűbb és krémesebb, de legalább olyan finom, kenyérre halmozva imádni fogod.

Ha szereted a padlizsánkrémet, ezt a mártogatóst is imádni fogod, ízletes, szaftos, simán pirítósra kenve is isteni, de pita mellé is kínálhatod. A padlizsán édes, lédús paradicsommal egészül ki, de a fokhagyma és a friss zöldfűszerek sem hiányozhatnak belőle. 

Az alábbi mártogatós, a zaalouk marokkói recept, így nem véletlen, hogy olyan pikáns fűszerek kerülnek bele, mint a füstölt paprika, a római kömény, a chili vagy a karakteres koriander. Kicsit hasonlóan készül, mint a lecsó, de annál sűrűbbre kell főzni, illetve érdemes pürésíteni is, ha kenceként kínálnád.

Ha még intenzívebb, mélyebb ízekre vágysz, a padlizsánt süsd meg grillen vagy nyílt lángon, mielőtt összefőzöd a többi hozzávalóval, a füstös aroma nagyon jól áll az ételnek.

Paradicsomos-padlizsános mártogatós

padlizsánmártogatós2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm padlizsán
  • 4 darab paradicsom
  • 60 ml olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 0.5 csokor koriander
  • 1 ek füstölt paprika
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk
  • ízlés szerint chilipor
  • 2 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt hámozzuk meg, vágjuk 2 centis kockákra. A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le a héját, szintén vágjuk kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A zöldfűszereket mossuk meg, aprítsuk össze.

Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban forrósítsunk olívaolajat, majd dobjuk rá a padlizsánt, paradicsomot, paprikát, köményt, sót, chilit. Öntsük fel kb. 1 deci vízzel, keverjünk mindent egybe. Fedjük le, majd főzzük 20-25 percig, míg minden megpuhul. Egy krumplinyomóval pürésíthetjük a zöldségeket, ha inkább krémeset, mint darabosat szeretnénk.

Keverjük bele a citromlevet és a fokhagymát, majd fedő nélkül főzzük tovább, míg sűrűsödik. Közben folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen. 

Ha már jó a sűrűsége, keverjük bele a friss zöldfűszereket. Rottyantsuk össze, majd kapcsoljuk le a gázt.

Langyosan vagy hidegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon