Fűszeres, paradicsomos-padlizsános mártogatós: kenyérrel tunkolva is isteni

padlizsánmártogatós
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Se nem lecsó, se nem ratatouille, mindkettőnél sűrűbb és krémesebb, de legalább olyan finom, kenyérre halmozva imádni fogod.

Ha szereted a padlizsánkrémet, ezt a mártogatóst is imádni fogod, ízletes, szaftos, simán pirítósra kenve is isteni, de pita mellé is kínálhatod. A padlizsán édes, lédús paradicsommal egészül ki, de a fokhagyma és a friss zöldfűszerek sem hiányozhatnak belőle. 

Az alábbi mártogatós, a zaalouk marokkói recept, így nem véletlen, hogy olyan pikáns fűszerek kerülnek bele, mint a füstölt paprika, a római kömény, a chili vagy a karakteres koriander. Kicsit hasonlóan készül, mint a lecsó, de annál sűrűbbre kell főzni, illetve érdemes pürésíteni is, ha kenceként kínálnád.

Ha még intenzívebb, mélyebb ízekre vágysz, a padlizsánt süsd meg grillen vagy nyílt lángon, mielőtt összefőzöd a többi hozzávalóval, a füstös aroma nagyon jól áll az ételnek.

Paradicsomos-padlizsános mártogatós

padlizsánmártogatós2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm padlizsán
  • 4 darab paradicsom
  • 60 ml olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 0.5 csokor koriander
  • 1 ek füstölt paprika
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk
  • ízlés szerint chilipor
  • 2 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt hámozzuk meg, vágjuk 2 centis kockákra. A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le a héját, szintén vágjuk kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A zöldfűszereket mossuk meg, aprítsuk össze.

Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban forrósítsunk olívaolajat, majd dobjuk rá a padlizsánt, paradicsomot, paprikát, köményt, sót, chilit. Öntsük fel kb. 1 deci vízzel, keverjünk mindent egybe. Fedjük le, majd főzzük 20-25 percig, míg minden megpuhul. Egy krumplinyomóval pürésíthetjük a zöldségeket, ha inkább krémeset, mint darabosat szeretnénk.

Keverjük bele a citromlevet és a fokhagymát, majd fedő nélkül főzzük tovább, míg sűrűsödik. Közben folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen. 

Ha már jó a sűrűsége, keverjük bele a friss zöldfűszereket. Rottyantsuk össze, majd kapcsoljuk le a gázt.

Langyosan vagy hidegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük