Hamis, szaftos bolognai spagetti: olcsó, mégis kiadós fogás húsmentesen
A hamis bolognai spagetti lencséből készül, és éppúgy, mint a húsos változat, gazdag fehérjeforrás.
A gyerekek nagy kedvence a húsgolyó. A finomság több változatban is kipróbálható, népszerű a svéd verzió, de a paradicsomos is nagy favorit.
A paradicsomszósz különleges ízvilágáért a fokhagyma és a bazsalikom felel. Egyszerű recept, ami nagyszerűvé varázsolja, az a húsgombóc. A darált húsba a fűszerek mellett parmezán is kerül, az adja meg a karakterét. A kész ételt tészta helyett rizzsel is kipróbálhatod.
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A darált húst tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, szárított petrezselymet, reszelt parmezánt, sót, borsot, fokhagyma-granulátumot és a tojást. A masszát keverjük össze, majd formázzunk belőle tetszés szerint gombócokat. A gombócokat tegyük sütőpapírral bélelt tálcára, fedjük le fóliával és tegyük hűtőbe.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, zúzott fokhagymát, babérlevelet, sót, borsot, és közepes lángon főzzük 5 percig. Ezután keverjük a szószhoz a sűrített paradicsomot és a szárított bazsalikomot. A szószba helyezzük bele a gombócokat, és lefedve, alacsony láng felett főzzük 25-30 percig. (A főzési idő alatt nézzünk a szószra, ha szükséges, egy kevés vizet öntsünk alá.)
A paradicsomos húsgombócot tésztával kínáljuk, ha szeretnénk, reszelt sajtot is szórjunk rá.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu