Krémes, bazsalikomos paradicsomleves tejszínnel dúsítva: könnyed ebéd is lehet
Mindenképp friss bazsalikommal készítsd el ezt a krémes, selymes levest, az illatos zöldfűszert ebben a receptben nem érdemes szárítottra cserélni.
A tojásleves megosztó fogás: általában a menza az oka annak, ha valaki nem kedveli, akkoriban a legtöbb ember megtapasztalhatta, milyen is a rosszul készített változata. A szerencsések a nagyi konyhájában is megismerhették, ők biztosan szívesen főzik meg a gyerekeiknek, adják tovább a régi leves családi receptjét.
A tojásleves az ázsiai konyhában is ismert, igaz, ők más fűszerekkel teszik egészen különlegessé. Ha az egyedülálló ízélmény a cél, akkor a hazai recepten is érdemes csavarni, alakítani picit. Próbáld ki paradicsommal és fokhagymával ízesítve, a sűrűbb állag kedvéért pedig keményítőt is érdemes a levesbe keverni. Hogy friss legyen az összhatás, tálalásnál petrezselyemmel vagy újhagymával is megszórhatod.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá az apróra kockázott paradicsomot és reszelt fokhagymát, majd 20-30 másodperc múlva a sűrített paradicsomot is.
Miután elkevertük a sűrített paradicsomot, öntsük fel vízzel vagy alaplével. A levest ízesítsük sóval, borssal és köménnyel.
Egy-két evőkanál hideg vizet keverjünk csomómentesre a kukoricakeményítővel, csorgassuk a levesbe, és keverjük el.
A tojásokat üssük tálba, és verjük fel, majd csorgassuk a levesbe. 2-3 perc főzés után tálalhatjuk is finomra vágott petrezselyemmel vagy újhagymával. A leves mellé a friss kenyér is remekül illik.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu