
Gyors, sajtos karfiollepény: sütőben sül a kalóriaszegény nassolnivaló

A karfiol és a parmezán is hangsúlyos alapanyag, mégis tökéletes harmóniát alkotnak ebben a szuper könnyed sós ropogtatnivalóban.
A karfiol tökéletes zöldség, ha nemcsak finomat szeretnél enni, hanem a vonalaidra is ügyelsz. A zöldségben alig van kalória, cserébe bővelkedik ásványi anyagokban és vitaminokban. Elég hamar eltelít, hiszen tele van rostokkal, de még a zsírmáj ellen is hatásos, ha rendszeresen fogyasztod.
Bár isteni a rántott karfiol is, amelyet ugyan kicsit diétásabbá tehetsz, ha tepsiben és nem bő olajban sütöd, de azért más formában készítve alakbarát inkább, például isteni, magával sűrített főzelékként.
Ha nassolnál, akkor is érdemes ebben a zöldségben gondolkozni. Elég csak kicsit megpárolni, valamilyen hangsúlyosabb hozzávalóval összekeverni, és a sütőben megsütni. Ha pizzarajongó vagy, ebből a zöldségből szuper alap is készülhet, a feltéttel pedig úgy dúsíthatod, ahogy szeretnéd. Most nem is kell ennyire cifrázni, elég, ha valamilyen hangsúlyos sajttal összekevered, és mehet is be a sütőbe.
Parmezános karfiollepény

Hozzávalók 15 darabhoz
- 1 fej karfiol (közepes)
- 100 gramm parmezán (reszelt)
- 0.5 kávéskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál petrezselyem (szárított)
- opcionális só
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, majd nagyon kevés vízben pároljuk 10-15 percig. Tegyük aprítógépbe, és csak éppenhogy aprítsuk össze. Kanalazzuk egy papírtörlőre, és igyekezzünk az összes nedvességet felitatni róla. Egy tálban keverjük össze a parmezánt, a karfiolt, a fokhagymaport és a petrezselymet. Érdemes megkóstolni, mert a parmezán elég sós, lehet, hogy nem kell hozzá plusz só, ez ízlés kérdése.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, és kanalazzunk rá a masszából, majd szépen lapogassuk kör alakúra mindegyiket. Süssük 20 percig, amíg a szélei szépen meg nem pirulnak.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!