Gyors, sajtos karfiollepény: sütőben sül a kalóriaszegény nassolnivaló

42907036 3275118 9a2feee8d2cb61b53f8b55f87dde3401 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karfiol és a parmezán is hangsúlyos alapanyag, mégis tökéletes harmóniát alkotnak ebben a szuper könnyed sós ropogtatnivalóban.

A karfiol tökéletes zöldség, ha nemcsak finomat szeretnél enni, hanem a vonalaidra is ügyelsz. A zöldségben alig van kalória, cserébe bővelkedik ásványi anyagokban és vitaminokban. Elég hamar eltelít, hiszen tele van rostokkal, de még a zsírmáj ellen is hatásos, ha rendszeresen fogyasztod.

Bár isteni a rántott karfiol is, amelyet ugyan kicsit diétásabbá tehetsz, ha tepsiben és nem bő olajban sütöd, de azért más formában készítve alakbarát inkább, például isteni, magával sűrített főzelékként

Ha nassolnál, akkor is érdemes ebben a zöldségben gondolkozni. Elég csak kicsit megpárolni, valamilyen hangsúlyosabb hozzávalóval összekeverni, és a sütőben megsütni. Ha pizzarajongó vagy, ebből a zöldségből szuper alap is készülhet, a feltéttel pedig úgy dúsíthatod, ahogy szeretnéd. Most nem is kell ennyire cifrázni, elég, ha valamilyen hangsúlyos sajttal összekevered, és mehet is be a sütőbe.

Parmezános karfiollepény

42907050 5362c068b4b03d6128ed2c8b4359fd6e wm

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 1 fej karfiol (közepes)
  • 100 gramm parmezán (reszelt)
  • 0.5 kávéskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál petrezselyem (szárított)
  • opcionális
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, majd nagyon kevés vízben pároljuk 10-15 percig. Tegyük aprítógépbe, és csak éppenhogy aprítsuk össze. Kanalazzuk egy papírtörlőre, és igyekezzünk az összes nedvességet felitatni róla. Egy tálban keverjük össze a parmezánt, a karfiolt, a fokhagymaport és a petrezselymet. Érdemes megkóstolni, mert a parmezán elég sós, lehet, hogy nem kell hozzá plusz só, ez ízlés kérdése.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Egy tepsit takarjunk le sütőpapírral, és kanalazzunk rá a masszából, majd szépen lapogassuk kör alakúra mindegyiket. Süssük 20 percig, amíg a szélei szépen meg nem pirulnak. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük