Sűrű, tejfölös karfiolfőzelék: akár önmagával is sűrítheted

tkfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ínycsiklandó főzeléket keményítővel, de önmagával sűrítve is elkészítheted, úgy biztos, nem lesz csomós.

Régebben a főzelék sok gyermek rémálma volt a menzának "köszönhetően". Az emlékekben az iskolai főzelék malterállagú, épp ezért nem csoda, hogy sokak utálták és utálják a mai napig a magyar konyha különlegességét.

Pedig a főzelék nagyon finom, csak tudni kell jól elkészíteni. A sűrítésnél nem kell a régi szokásokhoz ragaszkodni, liszt helyett használj étkezési keményítőt, vagy sűrítsd önmagával a főzeléket. Az önmagával való sűrítés egyszerűen történik, a tejfölhöz szedj 2-3 merőkanál főzeléket, botmixerrel pürésítsd, majd öntsd vissza a fazékba, és főzd forrásig.

Hogy még finomabb legyen, alaplével készítsd a főzeléket, hiányában használj házi ételízesítő kockát. A főzelék feltéttel az igazi, húsevők fasírttal vagy pirosra sült baconnel fogyasszák, vegetáriánusok főtt tojással vagy serpenyőben pirított tofuval kínálják. Ha pedig teljesen vegán verzióban készítenéd el a főzeléket, akkor tejtermék helyett bármilyen növényi italt használhatsz.

Tejfölös karfiolfőzelék

tkfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés vaj vagy olaj
  • 1 l víz vagy alaplé (zöldség vagy csirke)
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira és mossuk meg.

A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy vajon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a karfiolrózsákat, öntsük fel vízzel vagy alaplével, fűszerezzük sóval és borssal, főzzük addig, míg a karfiol megpuhul.

A tejfölt az étkezési keményítővel keverjük csomómentesre, a főzelék levéből 1-2 merőkanállal adjunk hozzá, keverjük össze, majd csorgassuk vissza a fazékba, főzzük forrásig. Bele is lehet itt-ott turmixolni, hogy még sűrűbb legyen.

A főzeléket finomra vágott petrezselyemmel megszórva, fasírttal, főtt tojással vagy pirosra sült baconnel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük