Ki mondta, hogy a párolt brokkoli unalmas? Ropogós és szép zöld is lehet

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon sokáig a párolt zöldséget gondoltam a világ legunalmasabb ételének. Íztelen, állagtalan és színtelen köretek formájában találkoztam csak vele, pedig lehet ezt a műfajt jól is művelni.

Csak két alapvető körülményt kell figyelembe venni. Az egyik, hogy a zöldségek karakterüket, színüket és lelküket veszítik el, ha túlkészülnek. Muszáj rájuk odafigyelni és nem túlfőzni, sőt.

Egyes zöldségeknek, mint például az itt szereplő brokkolinak, kifejezetten jót tesz, ha enyhén ressre főzzük. Ez nyilván példánytól függően 6-7 perc. Ennyi idő alatt a színét sem veszíti el, és ez a harsány zöld szereplő a tányéron minden étkezést felvidít.

A másik, hogy ízt kell neki adni, izgalmas kiegészítőket kell mellé tenni. Ilyen ebben az esetben a földimogyoró, ami nagyon illik a brokkoli ízéhez, és a zöld citromos-csípős öntet, ami annyira érdekessé teszi ezt a zöldséget, hogy vigyázni kell, mert még elvonja a figyelmet  mellette lévőkről.

Párolt brokkoli földimogyoróval és csípős-savanyú öntettel

DSC 3158

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej brokkoli
  • 2 marék földimogyoró
  • 1 darab zöld citrom leve
  • 1 kávéskanál csili szósz
  • 1 evőkanál szójaszósz
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit megmosom, rózsáira szedem, és sós, lobogó vízben 6-7 perc alatt ressre főzöm. Amikor kész, leszűröm, és hagyom hűlni. A mogyorót durvára vágom, a citromléből, szójaszószból és csiliszószból öntetet keverek. A brokkolit összeforgatom az öntettel, és megszórom a mogyoróval.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük