Pestós csirkesaláta paradicsommal és rukkolával: könnyű, mégis laktató
A méregzöld bazsalikomos mártást, a pestót otthon is elkészítheted. Rukkolás, paradicsomos csirkesaláta önteteként fenséges.
A pesto az egyik legnépszerűbb olasz szósz, amelyet sokféle módon felhasználhatsz. Lehet belőle krémes tésztaszósz vagy pizzafeltét, kenheted pirítósra, teheted salátába, de akár pácként is használhatod.
Hagyományosan bazsalikomból, fokhagymából, pirított fenyőmagból, parmezánból és olívaolajból áll, ehhez jön ízesítőként a só és a bors. Télen azonban, ha nem jutsz hozzá friss bazsalikomhoz, akkor a zöldfűszert fodros kellel is helyettesítheted. Az így készült változat élénkzöld színű és vitaminokban gazdag lesz.
A fodros kelt mossuk meg, vágjuk le róla a vastagabb szárakat, majd tegyük enyhén sós, forrásban lévő vízbe, és főzzük 1 percig. Szűrjük le, tegyük jéghideg vízbe 5 percre, majd szedjük ki, és itassuk fel róla a vizet.
Daraboljuk fel, majd minden más hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe, és dolgozzuk krémesre. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor 1-2 evőkanál vízzel hígíthatunk rajta.
Használjuk tetszés szerint.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu