Krémes pesztós tészta fűszeres csirkemellel: isteni ebéd fél órán belül
Ha se sok időd, se sok kedved nincs főzőcskézni, készítsd el ezt a laktató tésztát, alig lesz vele dolgod, és nagyon finom.
Imádom a pesztót, bármilyen formában, bármilyen zöldfűszerrel: nem csak a klasszikus bazsalikomos-fenyőmagos változatnak érdemes adni egy esélyt, petrezselyemmel is isteni lesz.
A fenyőmagot is lecseréltük, a picit édeskés kesudió váltotta fel, mellé pedig a kötelező parmezán került, illetve a fokhagyma és az olívaolaj sem maradhatott ki. Hogy még frissebb legyen az összhatás – és mivel nagyon jól passzol a petrezselyemhez – citromlevet is kevertünk bele, a köbre emelte a pesztót.
A kész pesztót tésztával is összekeverheted, de paninit is készíthetsz belőle, kenheted kenyérre, sőt, mártogatósnak is beillik.
A petrezselymet öblítsük át. A szárát nem kell levágni, maximum a csúnya részeket.
Tegyük egy aprítógépbe a kesudióval, zúzott fokhagymával, citromlével, fűszerekkel együtt. Kezdjük el összedolgozni, időnként kaparjuk le az aprítógép oldalára ragadt leveleket, míg mindent egészen apróra össze nem vág.
Miközben megy a gép, kezdjük el hozzácsorgatni az olívaolajat. Addig pürésítsük az alapanyagokat, míg egészen krémes nem lesz a pesztó. Ekkor adjuk hozzá a parmezánt, azzal is dolgozzuk össze.
A kész pesztót hűtőben tároljuk. (Egy adag fél kiló tésztához elegendő.)
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu