Pikáns baconös-savanyú káposztás rétes
Könnyű ebéd vagy puccos köret
A rétes nem feltétlenül édesség, habár mi magyarok hajlamosak vagyunk akként kezelni. Tessék, itt egy pikáns sós verzió, ami ráadásul egy elég sokoldalú étel, ha akarod, uzsonna vagy vacsora, ha akarod, köret, de akár ebédre is elviheted a munkahelyedre, nem lesz utána hiányérzeted.
Rétest készíteni meglehetősen hálás feladat: a tésztával nem kell bindzsizni egyáltalán, elég csak összedobni a tölteléket, feltekerni, és már meg is vagyunk. Ennek a savanyú káposztás rétesnek a töltelékében a fő anyagon kívül még hagyma, bacon és paprika van - ha valamelyiket nem szereted, akár ki is hagyhatod, de így jó az összhatás.
A tetejét megszórhatod egy kis szezámmaggal, vagy más apró maggal, de ha éppen nincs otthon, akkor sincs semmi baj, anélkül is simán elmegy.
Tejföllel kenegetjük
A rétestésztával úgy kell dolgozni, hogy amikor felbontottuk a csomagolást, már nincs sok időnk, úgyhogy a tölteléket előre kell elkészíteni. A réteslapokat egy konyharuhán tesszük egymásra, mert az nagy segítség lesz a feltekerésben. Mivel ez egy sós rétes, a lapokat most nem vajjal, hanem tejföllel kenegetjük, hidd el, könnyebb dolgod lesz.
Savanyú káposztás rétes
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 csomag réteslap
- 1 doboz tejföl a kenéshez
- 0.5 kilogramm savanyúkáposzta
- 10 dekagramm bacon
- 1 fej hagyma
- 1 darab kápia paprika
- 3 evőkanál olaj
- 1 ízlés szerint só&bors
- 1 darab A tetejére tojás
- 2 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
Amikor a káposzta már kissé megpuhult, elzárjuk, és kezdhetjük a rétest. Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra.
Egy tiszta konyharuhát kiterítünk. A réteslapokat kivesszük a csomagból és kihajtogatjuk. Az első réteslapot rátesszük a konyharuhára, megkenjük tejföllel, rátesszük a következő réteslapot, kenünk, végül a harmadik réteget is. Erre rátesszük az elkészített töltelék felét a lapok alsó harmadára. Két oldalát behajtjuk, hogy ki ne folyjon, majd a konyharuha segítségével feltekerjük.
Ugyanígy járunk el a másik három réteslappal is. Rátesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk szezámmaggal és készre sütjük.
Szeletelés előtt várunk egy kicsit, hogy kihűljön.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!