Sütőben sült gomba pirult fokhagymával – Könnyed köret húsok mellé

Nyomtatás
pirított gomba cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Akár magában is eheted ezt az ízletes gombát, amellyel tényleg alig lesz munkád.

A gombát vagy nagyon szeretik, vagy inkább kimenekülnek tőle a világból, így nem tisztem a meggyőzés, pusztán leírom, hogy mennyire egészséges és jóízű fogások készülhetnek belőle. A gombában B- és D-vitamin található, valamint kálium, szelén, kalcium és réz is. Egy új kutatás szerint még a depressziót is csökkentheti a fogyasztása, erről itt olvashatsz.

A gombát sokan rántva szeretik, de nagyon finom, ha a kalapokat megtöltöd akár zöldséggel, akár húsfélével. Ha nagyon sietős a dolgod, akkor készíts belőle krémet és forgasd össze tésztával.  A gombát megsütheted sütőben is, nagyon jól áll neki a balzsamecet, ebben a receptben koktélparadicsom is került mellé. Ha maradnál a sütésnél, akkor tegyél mellé fokhagymagerezdeket is (de akár vöröset is), és hagyd, hogy az ízek összeérjenek.

Ahhoz, hogy a gomba ne legyen túl puha és nedves, nagyon magas hőmérsékleten kell sütni, úgy lesz kívül aranybarna és pirult, belül pedig vajpuha. 

Pirult fokhagymával sült gomba

pirított gomba recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm gomba (csiperke)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 1 evőkanál balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. 

A gombákat tisztítsuk meg, és rendezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsin. A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, és tegyük a gomba mellé. Spricceljünk rá olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd jól forgassuk össze. 

Kezdjük el sütni, majd félidőnél kicsit rázogassuk meg. Ha kész, spricceljünk rá balzsamecetet, és forgassuk vele össze. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon