Mennyei, puha csokis-túrós csiga: sütőporos a tésztája
A puha péksütemény egyszerűen és gyorsan készül, mivel elmarad a kelesztés, a begyúrt tésztával azonnal lehet dolgozni.
Napjainkban a pisztáciás édességek nagy népszerűségnek örvendenek, gondoljunk csak a pisztáciakrémre vagy a dubaji pisztáciás csokira. A másik nagy kedvenc a palettáról a pisztáciás csiga, amit otthon is elkészíthetsz.
A péksütemény töltelékét még izgalmasabbá teheted, ha csokidarabokat, reszelt citromhéjat, kardamomot vagy fahéjat adsz hozzá. Az elkészült csigák tetejét mascarponés krémmel is feldobhatod, így aztán tényleg nincs párja.
A finomságot gondosan, légmentesen lezárva tárold, így 2-3 napig is friss marad, persze, ha marad belőle.
Tészta:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le konyharuhával, és tegyük félre 8-12 percre.
A lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk hozzá a sót, ezután adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojást, a puha vajat és a tejfölt, dagasszunk belőle rugalmas tésztát. A tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára egy óra alatt.
Töltelék:
A darált pisztáciát keverjük össze a porcukorral és a puha vajjal.
Összerakás:
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Ezután kenjük rá a pisztáciás krémet és tekerjük fel a tésztát, majd vágjuk csigákra.
A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu