Isteni baklava kész réteslapból: rengeteg méz és töltelék kerül bele

8
Nyomtatás
Baklava c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a baklava arra hivatott, hogy lenyűgözzön: gazdag töltelékkel és mézédes sziruppal készül, kész réteslapból pedig minimális munka szükséges hozzá.

Hagyományosan, pisztáciával és dióval készülő török édességet süthetsz könnyen elérhető hozzávalók felhasználásával. A recept nagyon egyszerű, és különösebb konyhai jártasságot sem igényel, mégis mindenkinek eláll majd a szava, ha felszolgálod egy vendégségben.

Fontos, hogy az alsó és a fedő rétegeknek több réteslapot kell tartalmazniuk, mint a középsőknek, ezért azokra 6-8 lapot számolj. Laktózmentes süteményért a vajat vegán vajhelyettesítővel vagy margarinnal helyettesítsd.

Pisztáciás-diós baklava

Baklava

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 500 g kész réteslap
  • 500 g vegyes darált dió és pisztácia
  • 200 g növényi vajhelyettesítő
  • 150 g cukor
  • 230 ml víz
  • 200 g méz
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 ek rózsavízkivonat (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Egy kb. 22x33 cm-es sütőformát kenjünk ki bőségesen vajhelyettesítővel, majd helyezzünk az aljára két réteslapot, és azokat is kenjük meg. Ismételjük meg a folyamatot még 3 alkalommal, hogy összesen 8 darab lap pihenjen egymáson.

Szórjunk két evőkanálnyi darált magot a lapra, majd helyezzünk rá újabb 2 réteslapot, és kenjük meg az olvasztott vajhelyettesítővel. Addig ismételjük a folyamatot, amíg a végére már csak 6 réteslap marad.

Helyezzük azokat is a desszert tetejére, minden másodikat bekenve, így a legfelsőt is. Egy éles késsel vágjunk tetszőleges formákat a lapokba: lehet négyzet, téglalap, háromszög vagy rombusz alakzat is.

Tegyük a tepsit 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük a baklavát 45 percig, vagy addig, amíg a teteje aranybarnára pirul.

Amíg a baklava sül, készítsük el a szirupot: egy kisebb edényben forraljuk össze a vizet és a cukrot, majd adjuk hozzá a mézet, a fahéjat, a rózsavízkivonatot (ha használunk) és a vaníliakivonatot, és alacsony hőfokon főzzük őket 15-20 percig.

Ha a baklava megsült, egyenletesen öntsük a tetejére a szirupot. Finomra darabolt magvakkal megszórva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon