A legfinomabb és legomlósabb pitetészta: ezzel nem foghatsz mellé

11
Nyomtatás
Piteteszta-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy finom pite egész évben jólesik, mit sem ér azonban a tökéletes töltelék, ha nem sikerül a tészta. Mutatjuk a mindig jól működő pitealapot!

Ha piterajongó vagy, akkor tudod, hogy az omlós és ízletes pitealap legalább annyira fontos része a süteménynek, mint a töltelék, és egyik sem nyújtja a maximumot a másik nélkül. Most a kedvenc, amerikai piték receptjéből is ismert vékony, omlós tészta elkészítését mutatom meg, amely nekem eddig sosem okozott csalódást.

Az eredeti recepthez hasonlóan ez sem tartalmaz tojást, így sokkal levegősebbre és ropogósabbra sül, és tejtermék sem kerül bele, így teljesen tej- és laktózmentes a tészta. A vajat ugyanis növényi vajalternatíva helyettesíti, amit könnyen elkészíthetsz házilag, de akár nagyobb szupermarketekben is beszerezheted. 

A megadott mennyiségek egy teljes, 22-24 cm-es pite elkészítéséhez elegendők alsó és felső réteggel, de ha csak egy alsó rétegre van szükséged, mint például a sütőtökös pite esetében, akkor felezd el a hozzávalókat.

Pitetészta

Piteteszta

Hozzávalók x cm-es formához 24 cm átmérőjű formához

  • 300 g finomliszt
  • 0.5 tk.
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 közepes biocitrom reszelt héja (opcionális)
  • 250 g hűtőhideg vajalternatíva
  • 100 ml hűtőhideg víz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a vaníliakivonatot és a citromhéjat – ha használunk –, majd felkockázva adjuk hozzá a hideg vajalternatívát. Egy kanállal vagy kenőkéssel vagdossuk egészen apró darabokra, egységesítsük a száraz hozzávalókkal, majd 2-3 adagban dolgozzuk hozzá a hideg vizet.

Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és vigyázzunk, hogy ne melegedjen túlságosan át: akkor jó, ha kisebb vajdarabok még láthatók a masszában, mert úgy sül a tészta szép levelesre. 

Attól függően, hogy mihez használjuk, osszuk két részre (az egyik a pite alja, a másik a teteje lesz), formázzunk belőle korongokat, csomagoljuk fóliába, és minimum 1 órára tegyük hűtőbe.

Kinyújtás előtt gyors mozdulatokkal még egyszer gyúrjuk át a tésztát, és alaposan belisztezett felületen nyújtsuk a szükséges méretűre.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon