Amit az otthoni pizzasütésről tudni érdemes: az élesztő mennyisége nagyon nem mindegy
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rejtélyt, hogy miért rossz a rendelt pizza, már sokan megfejtették. Azért, mert a pizza, még akkor is, ha az csodálatos minőségű, gonddal elkészített, útközben kihűl. A tészta gumis állagú lesz, a sajt elkezd szilárdulni, a paradicsomszósz hideg lesz.
A lényeg vész el. Éppen ezért még a legegyszerűbb tésztával készített, leggyorsabban összedobott pizza is fényévekkel jobb lesz a házhoz szállított példányokhoz képest. Ennek nem csak az az oka, hogy magunknak állíthatjuk össze, mi legyen benne és rajta, hanem az is, hogy a sütőből kivéve azonnal, forrón megehetjük, mert úgy az igazi.
A pizzatészta nagyon egyszerű és csodálatosan alkalmazkodó. Ha egyszer begyúrtuk, napokig eláll a hűtőben anélkül, hogy bármi nagyobb baja lenne. Elég tehát, ha annyit tervezünk, hogy a héten valamelyik nap pizzát ennénk vacsorára, és innentől kezdve már lehetünk spontánok. Hiszen a kész tésztától már csak húsz perc választ el a tálalásig.
A paradicsomszósz is előkészíthető, a többi hozzávalót pedig már csak szeletelni kell. A pizzához ugyanazt a szószt használom, amit a tésztához, csak valamivel tovább forralom, hogy kissé besűrűsödjön. A recept itt található hozzá. Ez egy sima Margherita, mert szerintem nem is kell ennél több, de aki szeretné, tehet rá bármit, amit jónak lát - a fenti képen a gyerekek kedvéért szalámis látható.
A tészta annál jobb lesz, minél kevesebb élesztőt teszünk bele és minél tovább kelesztjük. Az is sokat dob rajta, ha van otthon pizzalisztünk, vagy kenyérlisztünk, de még finomlisztből is jobb lesz minden rendelt verziónál. A mostani egy lassú pizzatészta recept, olyan, amit arra az esetre készítünk elő, ha nincsenek pontos terveink a pizzával. Például ha valaki van olyan ügyes, hogy heti menütervet készít vasárnap, akkor nyugodtan bekészítheti ezt a tésztát, aztán egyik este a hét folyamán előkaphatja, és megsütheti. Ez a tészta annyira jó, hogy már valóban csak egy kemence választja el a tökéletestől, de olyanunk sajnos még nincs itthon, így be kell érjünk a maximummal, amit a sütőnk nyújtani tud.
Házi pizza
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 deciliter víz
- 1 csipet száraz élesztő
- 500 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 0.5 liter paradicsomszósz
- 3 csomag mozzarella
- 1 marék bazsalikom
- 1 evőkanál olíva olaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors