
Krémes fehérbabos mártogatós: a sült póréhagyma a lelke
A babos-hagymás krémet kend friss, ropogós kenyérre, így egy elképesztően finom és tartalmas szendvicset kapsz.
A póréhagyma az egyik leguniverzálisabb alapanyagunk, hiszen ízesítőként, vöröshagyma helyett, vagy fő összetevőként is megállja a helyét. A belőle készülő leves ízletes, tartalmas és egyszerűen készül, emellett pedig nagyon tápláló.
Ennek a változatnak az a különlegessége, hogy a zöldségek egészben maradnak, nincs szükség pürésítésre, és ropogósra pirult dió is kerül a tetejére. Pirítóssal vagy fokhagymás krutonnal az igazi.
Az olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, majd 2-3 perc után adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk. Adjuk hozzá a feldarabolt póréhagymát, és 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg.
Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kakukkfűvel, rozmaringgal, szerecsendióval és a sörélesztővel. Keverjük hozzá a szójaszószt, a zöldségalaplevet és a főzőkrémet, és közepes hőfokon főzzük 10 percig. Keverjük hozzá a vegán krémsajtot, szórjuk bele a petrezselymet, és vegyük le a tűzről.
Közben száraz serpenyőben 3 perc alatt pirítsuk illatosra a diót, és tegyük félre.
A levest kanalazzuk tányérokba, szórjuk rá a pirult diót, és pirítóssal vagy ezzel a házi krutonnal fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu