A hagymák fajtái és felhasználásuk – Tudod, melyik ételbe valók?

Hagymafajtak-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hagyma az egyik legegyszerűbb és leggyakrabban használt alapanyagunk, azonban nem mindegy, hogy az egyes fajtáit mire használod. Ebben segítünk most eligazodni.

Hagymát szinte minden ételbe teszünk. Egyedi édes-fűszeres aromája kellemesen kihozza a fogások ízét, legyen szó hússal, gombával vagy zöldséggel készültekről.

Ahhoz azonban, hogy az alapízeket a legjobban kihozza, fontos megválogatni a hagyma fajtáját. Az alábbi válogatásban a legismertebbeket gyűjtöttem össze: megtudhatod, pontosan milyen ízűek, és mely ételekhez érdemes felhasználnod őket.

Vöröshagyma

A vöröshagyma a leggyakoribb hagymafajta, könnyű felismerni narancsvörös-barna héjáról és krémszínű húsáról.

Ilyen ízű: erős, csípős, kénes hatású.

Ezekhez az ételekhez használd: szinte bármihez jól illik. Viszonylag magas keményítőtartalma miatt még hosszas főzés során is megőrzi a formáját. Éppen ezért a legjobb főtt, pirított vagy karamellizált ételekhez, így a franciák híres hagymaleveséhez is ez a fajta a legjobb választás. 

Hagymafajtak-voros-hagyma

Lila hagyma

A lila hagymát könnyű felismerni jellegzetes bíborlila héjáról és lilás húsáról. Ez a fajta esztétikailag kellemes látványt nyújt, világos árnyalatú élelmiszerekkel kombinálva megkapó kontrasztot hozhatsz létre. Kitűnő alternatíva az étel dekorálásához.

Ilyen ízű: édes, lédús, enyhén csípős.

Ezekhez az ételekhez használd: saláták, avokádókrém, hamburgerek, szendvicsek, pizza, taco stb. Mivel ez a fajta puhább és édesebb a vöröshagymánál, nyersen is fogyasztható. Ugyanakkor a grillezés vagy a savanyítás is jól áll neki.

Hagymafajtak-lila-hagyma

Fehér hagyma

A fehér, áttetsző héj szintén fehér, helyenként halványzöld árnyalatú belsőt takar. 

Ilyen ízű: édes, gyümölcsös, enyhén kesernyés utóízzel.

Ezekhez az ételekhez használd: mivel a lila hagymához hasonlóan egy kevésbé intenzív ízű fajta, kiváló kiegészítője salátáknak, szószoknak, salsának, leveseknek. Főként olyan fogásokhoz érdemes használni, amelyekben fontos, hogy színtelen legyen a hagyma.

Hagymafajtak-feher-hagyma

Salottahagyma

A salottahagyma az eddigieknél kisebb méretű, megnyújtott formájú fajta. A héja a vöröshagymáéhoz hasonló vörösesbarna, a húsa azonban lila. A külső réteg gyakran több gerezdet takar, amelyek könnyedén szétszedhetők, akárcsak egy fokhagyma. A rétegei vékonyak.

Ilyen ízű: enyhén fanyar és csípős, karamellre emlékeztető.

Ezekhez az ételekhez használd: saláták, öntetek, szószok és sült húsos fogások.

Hagymafajtak-salotta-hagyma

Zöldhagyma

A zöldhagyma tulajdonképpen a sima hagyma még ki nem fejlődött és gumósodás előtt leszedett változata.

Ilyen ízű: lágy, enyhén csípős, fűszeres.

Ezekhez az ételekhez használd: mivel a hagyma a fejlődése ezen szakaszában még nagyon friss és sokkal enyhébb ízű, olyan ételekben érvényesül a legjobban, amelyek nem túl intenzívek, vagy éppen ellenkezőleg, olyanokban, amelyek alapízét nem szeretnéd elnyomni a hagymáéval. Kiváló friss salátákhoz, rántottához, tojásos vagy gombás ételekhez, levesekhez. Toppingnak is szuper.

Hagymafajtak-zoldhagyma-ujhagyma

Póréhagyma

A póréhagyma leginkább egy nagyra nőtt zöldhagymához hasonlít. Húsos, fehér a szára és vékony, intenzív zöldek a levelei. A zöld része fogyasztásra nem alkalmas, ha azonban alaplét főznél, nyugodtan dobd bele.

Ilyen ízű: enyhe, édes és kissé csípős.

Ezekhez az ételekhez használd: levesekhez, szószokhoz vagy sült zöldséghez a legjobb. Ahogy a zöldhagyma esetében is, olyan alapanyagokkal érdemes kombinálni, amelyeknek nem szeretnéd elnyomni az ízét.

Fotók. Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon