![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A hagymák fajtái és felhasználásuk – Tudod, melyik ételbe valók?
![Hagymafajtak-c](https://kep.index.hu/1/0/4734/47340/473405/47340589_3609255_864bec92f9962858877180a5797b56c8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A hagyma az egyik legegyszerűbb és leggyakrabban használt alapanyagunk, azonban nem mindegy, hogy az egyes fajtáit mire használod. Ebben segítünk most eligazodni.
Hagymát szinte minden ételbe teszünk. Egyedi édes-fűszeres aromája kellemesen kihozza a fogások ízét, legyen szó hússal, gombával vagy zöldséggel készültekről.
Ahhoz azonban, hogy az alapízeket a legjobban kihozza, fontos megválogatni a hagyma fajtáját. Az alábbi válogatásban a legismertebbeket gyűjtöttem össze: megtudhatod, pontosan milyen ízűek, és mely ételekhez érdemes felhasználnod őket.
Vöröshagyma
A vöröshagyma a leggyakoribb hagymafajta, könnyű felismerni narancsvörös-barna héjáról és krémszínű húsáról.
Ilyen ízű: erős, csípős, kénes hatású.
Ezekhez az ételekhez használd: szinte bármihez jól illik. Viszonylag magas keményítőtartalma miatt még hosszas főzés során is megőrzi a formáját. Éppen ezért a legjobb főtt, pirított vagy karamellizált ételekhez, így a franciák híres hagymaleveséhez is ez a fajta a legjobb választás.
![Hagymafajtak-voros-hagyma](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4734/47340/473406/47340609_8827be9e8746eaf945f8a4210fff26bc_wm.jpg)
Lila hagyma
A lila hagymát könnyű felismerni jellegzetes bíborlila héjáról és lilás húsáról. Ez a fajta esztétikailag kellemes látványt nyújt, világos árnyalatú élelmiszerekkel kombinálva megkapó kontrasztot hozhatsz létre. Kitűnő alternatíva az étel dekorálásához.
Ilyen ízű: édes, lédús, enyhén csípős.
Ezekhez az ételekhez használd: saláták, avokádókrém, hamburgerek, szendvicsek, pizza, taco stb. Mivel ez a fajta puhább és édesebb a vöröshagymánál, nyersen is fogyasztható. Ugyanakkor a grillezés vagy a savanyítás is jól áll neki.
![Hagymafajtak-lila-hagyma](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4734/47340/473406/47340645_1e40a10f9874a7f632799181f181d76e_wm.jpg)
Fehér hagyma
A fehér, áttetsző héj szintén fehér, helyenként halványzöld árnyalatú belsőt takar.
Ilyen ízű: édes, gyümölcsös, enyhén kesernyés utóízzel.
Ezekhez az ételekhez használd: mivel a lila hagymához hasonlóan egy kevésbé intenzív ízű fajta, kiváló kiegészítője salátáknak, szószoknak, salsának, leveseknek. Főként olyan fogásokhoz érdemes használni, amelyekben fontos, hogy színtelen legyen a hagyma.
![Hagymafajtak-feher-hagyma](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4734/47340/473407/47340753_13e1aec464f88bf021d95b01f321ccc9_wm.jpg)
Salottahagyma
A salottahagyma az eddigieknél kisebb méretű, megnyújtott formájú fajta. A héja a vöröshagymáéhoz hasonló vörösesbarna, a húsa azonban lila. A külső réteg gyakran több gerezdet takar, amelyek könnyedén szétszedhetők, akárcsak egy fokhagyma. A rétegei vékonyak.
Ilyen ízű: enyhén fanyar és csípős, karamellre emlékeztető.
Ezekhez az ételekhez használd: saláták, öntetek, szószok és sült húsos fogások.
![Hagymafajtak-salotta-hagyma](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4734/47340/473407/47340783_c8dbb73672966853f9e5d66461587f59_wm.jpg)
Zöldhagyma
A zöldhagyma tulajdonképpen a sima hagyma még ki nem fejlődött és gumósodás előtt leszedett változata.
Ilyen ízű: lágy, enyhén csípős, fűszeres.
Ezekhez az ételekhez használd: mivel a hagyma a fejlődése ezen szakaszában még nagyon friss és sokkal enyhébb ízű, olyan ételekben érvényesül a legjobban, amelyek nem túl intenzívek, vagy éppen ellenkezőleg, olyanokban, amelyek alapízét nem szeretnéd elnyomni a hagymáéval. Kiváló friss salátákhoz, rántottához, tojásos vagy gombás ételekhez, levesekhez. Toppingnak is szuper.
![Hagymafajtak-zoldhagyma-ujhagyma](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4734/47340/473407/47340791_9a00bf4c60cfa29730f370037d8d0ca5_wm.jpg)
Póréhagyma
A póréhagyma leginkább egy nagyra nőtt zöldhagymához hasonlít. Húsos, fehér a szára és vékony, intenzív zöldek a levelei. A zöld része fogyasztásra nem alkalmas, ha azonban alaplét főznél, nyugodtan dobd bele.
Ilyen ízű: enyhe, édes és kissé csípős.
Ezekhez az ételekhez használd: levesekhez, szószokhoz vagy sült zöldséghez a legjobb. Ahogy a zöldhagyma esetében is, olyan alapanyagokkal érdemes kombinálni, amelyeknek nem szeretnéd elnyomni az ízét.
Fotók. Getty Images