Annyira egyszerű házilag pudingot készíteni! Inkább ne vedd a boltit
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Vannak azok a tasakos instant élelmiszerek a boltban, amiknek egyáltalán semmi értelmét nem látom, ilyen például a pudingpor. Ugyanannyi idő alatt készül el a puding valódi alapanyagokból, csak éppen ezerszer finomabb lesz.
Nem kell aroma, adalékanyag, színezék, semmi ilyesmire nincs szükség, csak étkezési keményítőre, csokoládéra és tejre. Ennyiből áll a tökéletes csokipuding, és ugyanúgy csak keverni kell, mintha porból gyártanánk, ugyanannyi mosatlan edénnyel jár, ráadásul ezerszer jobb lesz mind ízben, mind állagban a végeredmény.
Külön jó dolog, hogy magunk szabályozhatjuk a sűrűségét is. Ha valaki a zselés állagú pudingot kedveli, azt, amiben megáll a kanál, növelheti a keményítő mennyiségét, aki pedig remegős, lágy krémet szeretne inkább, az csökkentheti valamennyivel.
Az alábbi alapreceptet lehet akár cifrázni is likőrökkel, vaníliával, narancshéjjal, a tejet le lehet váltani kókusztejre, a csokoládét étről tejre, szóval csak a képzelet szabhat határokat. Én most ehhez nem tettem cukrot, mivel bőven elégnek éreztem hozzá a csokoládé saját cukortartalmát, édesebb szájúak kiegészíthetik.
Csokoládé puding
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 7 deciliter tej
- 1 csipet só
- 100 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
A csokoládét kockákra vágjuk. A keményítőt és a sót egy lábosba tesszük, és kb. egy deci tejjel, kézi habverő segítségével simára keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet, és begyújtjuk alatta a lángot. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd tovább főzzük, alacsony lángon, egészen addig, míg el nem kezd láthatóan sűrűsödni. Ekkor hozzákeverjük a csokoládét, és addig kevergetjük, míg az összes fel nem olvad. Kis tálkákba, poharakba, csészékbe öntjük, lefedjük, és hagyjuk kihűlni.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors