
Légies, pihe-puha japán sajttorta: nem lehet elrontani a receptet

Habos, könnyed, picit remegős a japán sajttorta, az is imádni fogja, aki eddig nem kedvelte ezt a műfajt.
Ne a klasszikus sajttortára gondolj, a japán változat egyáltalán nem tömény vagy nehéz, éppen ellenkezőleg, könnyű, légies, puha, mindenképp érdemes kipróbálni. A tojáshabtól lesz nagyon levegős, sütőpor nem is kerül bele.
Mivel nagy része krémsajt, felidézi a hagyományos változat ízét, csak éppen habkönnyű kiadásban. Egy kevés citromlevet is érdemes hozzáadni, hogy picit citrusos legyen, de vaníliakivonat is mehet bele. Liszt alig van benne, csak egy minimális kerül a tésztába egy kevés keményítővel kiegészülve.
A kész torta nem túl édes, de nyugodtan feldobhatod akár tejszínhabbal, akár gyümölcsszósszal.
Puha japán sajttorta

Hozzávalók 6 személyre
- 280 gramm krémsajt
- 50 gramm vaj
- 100 gramm cukor
- 120 ml tej
- 1 ek citromlé
- 1 tk vaníliakivonat
- 5 nagy darab tojás
- 30 gramm liszt
- 2 ek keményítő
Elkészítés:
Béleljük ki sütőpapírral egy 20 centis tortaforma oldalát és alját. Ha nagyobb formánk van, az is használható, csak kevésbé lesz magas a torta. Kívülről fedjük be a formát két réteg alufóliával.
Töltsünk meg egy tepsit vízzel, majd tegyük a sütő alsó rácsára. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A tojásokat válasszuk szét.
A puha vajat melegítsük egybe a krémsajttal alacsony lángon, míg elolvadnak és elvegyülnek. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a cukor felét.
Keverjük bele a tejet, a citromlevet és a vaníliát, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tojássárgákat. Szitáljuk bele a lisztet és a keményítőt, keverjük csomómentesre a masszát.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, amikor már nagyjából összeállt, keverjük bele a maradék cukrot. Addig verjük, míg szép, fényes nem lesz a hab.
Több részletben, egy spatula segítségével forgassuk a habot a krémsajtos alapba. Ha elvegyült benne, öntsük a masszát az előkészített formába. A formát üssük párszor a konyhapulthoz, hogy a légbuborékok távozzanak a tésztából.
Vegyük feljebb a sütőt 200 fokra. A tortaformát helyezzük a vízzel teli tepsibe, majd süssük 15 percig. Utána vegyük vissza a hőt 150 fokra, és süssük további 15 percig. Kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne a tortát 30 percig, majd nyitott ajtónál még 10 percig.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!