Légies, pihe-puha japán sajttorta: nem lehet elrontani a receptet

japánsajttorta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Habos, könnyed, picit remegős a japán sajttorta, az is imádni fogja, aki eddig nem kedvelte ezt a műfajt.

Ne a klasszikus sajttortára gondolj, a japán változat egyáltalán nem tömény vagy nehéz, éppen ellenkezőleg, könnyű, légies, puha, mindenképp érdemes kipróbálni. A tojáshabtól lesz nagyon levegős, sütőpor nem is kerül bele.

Mivel nagy része krémsajt, felidézi a hagyományos változat ízét, csak éppen habkönnyű kiadásban. Egy kevés citromlevet is érdemes hozzáadni, hogy picit citrusos legyen, de vaníliakivonat is mehet bele. Liszt alig van benne, csak egy minimális kerül a tésztába egy kevés keményítővel kiegészülve.

A kész torta nem túl édes, de nyugodtan feldobhatod akár tejszínhabbal, akár gyümölcsszósszal.

Puha japán sajttorta

japánsajttorta

Hozzávalók 6 személyre

  • 280 gramm krémsajt
  • 50 gramm vaj
  • 100 gramm cukor
  • 120 ml tej
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 5 nagy darab tojás
  • 30 gramm liszt
  • 2 ek keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Béleljük ki sütőpapírral egy 20 centis tortaforma oldalát és alját. Ha nagyobb formánk van, az is használható, csak kevésbé lesz magas a torta. Kívülről fedjük be a formát két réteg alufóliával. 

Töltsünk meg egy tepsit vízzel, majd tegyük a sütő alsó rácsára. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

A tojásokat válasszuk szét.

A puha vajat melegítsük egybe a krémsajttal alacsony lángon, míg elolvadnak és elvegyülnek. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a cukor felét.

Keverjük bele a tejet, a citromlevet és a vaníliát, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tojássárgákat. Szitáljuk bele a lisztet és a keményítőt, keverjük csomómentesre a masszát.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, amikor már nagyjából összeállt, keverjük bele a maradék cukrot. Addig verjük, míg szép, fényes nem lesz a hab. 

Több részletben, egy spatula segítségével forgassuk a habot a krémsajtos alapba. Ha elvegyült benne, öntsük a masszát az előkészített formába. A formát üssük párszor a konyhapulthoz, hogy a légbuborékok távozzanak a tésztából.

Vegyük feljebb a sütőt 200 fokra. A tortaformát helyezzük a vízzel teli tepsibe, majd süssük 15 percig. Utána vegyük vissza a hőt 150 fokra, és süssük további 15 percig. Kapcsoljuk le a sütőt, de hagyjuk benne a tortát 30 percig, majd nyitott ajtónál még 10 percig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük