![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni, tartalmas húsgombócleves: felmelegít a hűvös napokon
![húsgombócleves](https://kep.index.hu/1/0/4064/40644/406443/40644319_3101589_d6cc5147717a85196028b8e4e6486583_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Amikor az idő zordra fordul, egyre gyakrabban kívánja az ember a meleg, tartalmas leveseket, amelyek a testet és a lelket is felmelegítik.
A levesválaszték hatalmas, lehet krémes vagy hagyományos, gazdagon megpakolt vagy szerényebb változatok közül választhatsz. Akár mindennap főzhetsz levest, a család nagy örömére nagyon sokféleképpen készülhet a melengető étel.
A húsgombóc nem csak szaftos szószokba, mennyei levesekbe is kerülhet. Az egyik nagy kedvenc a májgombócleves, de csirke- vagy pulykahúsból, sőt még aprólékból is készülhet fejedelmi étel. Mivel ebben a levesben a gombóc a főszereplő, nem sok zöldség kerül bele, de ha gondolod, bátran dobd fel karfiollal, fehérrépával, brokkolival, vagy amivel csak szeretnéd. A kellemesebb ízvilág kialakítása érdekében házi ételízesítő kockát is dobj bele, úgy sokkal finomabb lesz.
Pulykahúsgombóc-leves
![húsgombócleves2](https://kep.index.hu/1/0/4064/40644/406443/40644329_80345101d1e379b6310039db40066386_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 1 kg pulykaaprólék
- 15 dkg sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
- 1 l víz
Húsgombóc:
- 3 dkg csemegeszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Az aprólékot, sárgarépát, hagymákat öntsük fel 1 liter vízzel (a sárgarépát ízlés szerint darabolva, a vöröshagymát és fokhagymát egészben dobjuk a levesbe). A szokásos módon, alacsony láng felett főzzük, ízesítsük sóval és borssal.
Amikor a leves elkészült, a húst szedjük ki, a hagymát távolítsuk el.
A csontról szedjük le a húst, majd a kockázott szalonnával, darabolt hagymával, petrezselyemmel daráljuk finomra, majd fűszerezzük sóval és borssal. Adjuk hozzá a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen a massza.
A begyúrt masszát fedjük le és tegyük hűtőbe 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.
A levest tegyük vissza a tűzhelyre, a masszából vizes kézzel formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, tegyük a levesbe, főzzük 10 percig. Finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a végén a levest.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!