Isteni, tartalmas húsgombócleves: felmelegít a hűvös napokon

1
Nyomtatás
húsgombócleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Amikor az idő zordra fordul, egyre gyakrabban kívánja az ember a meleg, tartalmas leveseket, amelyek a testet és a lelket is felmelegítik.

A levesválaszték hatalmas, lehet krémes vagy hagyományos, gazdagon megpakolt vagy szerényebb változatok közül választhatsz. Akár mindennap főzhetsz levest, a család nagy örömére nagyon sokféleképpen készülhet a melengető étel.

A húsgombóc nem csak szaftos szószokba, mennyei levesekbe is kerülhet. Az egyik nagy kedvenc a májgombócleves, de csirke- vagy pulykahúsból, sőt még aprólékból is készülhet fejedelmi étel. Mivel ebben a levesben a gombóc a főszereplő, nem sok zöldség kerül bele, de ha gondolod, bátran dobd fel karfiollal, fehérrépával, brokkolival, vagy amivel csak szeretnéd. A kellemesebb ízvilág kialakítása érdekében házi ételízesítő kockát is dobj bele, úgy sokkal finomabb lesz.

Pulykahúsgombóc-leves

húsgombócleves2

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 1 kg pulykaaprólék
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 l víz

Húsgombóc:

  • 3 dkg csemegeszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Az aprólékot, sárgarépát, hagymákat öntsük fel 1 liter vízzel (a sárgarépát ízlés szerint darabolva, a vöröshagymát és fokhagymát egészben dobjuk a levesbe). A szokásos módon, alacsony láng felett főzzük, ízesítsük sóval és borssal.

Amikor a leves elkészült, a húst szedjük ki, a hagymát távolítsuk el.

A csontról szedjük le a húst, majd a kockázott szalonnával, darabolt hagymával, petrezselyemmel daráljuk finomra, majd fűszerezzük sóval és borssal. Adjuk hozzá a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen a massza.

A begyúrt masszát fedjük le és tegyük hűtőbe 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.

A levest tegyük vissza a tűzhelyre, a masszából vizes kézzel formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, tegyük a levesbe, főzzük 10 percig. Finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a végén a levest. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon