Quiche, a franciák sós pitéje - Ez épp kéksajtos, körtés és diós

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A francia konyha néha nem csak azért szeretnivaló, mert összetett és kifinomult, hanem mert praktikus is. Ilyen étel ugyanis a quiche: ha egyszer ráérzel az elkészítésének egy-két trükkjére, onnantól ezerféleképpen tudod variálni, és rengeteg helyzetben jól jön.

A quiche egy sós pite, ami egy egyszerű vajas, omlós tésztával indul, majd egy lágy, tejszínes-sajtos töltelékkel folytatódik. El lehet készíteni bármilyen sajttal, és dúsítható akármilyen zöldséggel vagy - jelen esetben például - gyümölccsel.

A variálhatósága abban is rejlik, hogy szinte minden étkezéshez bevethető, előző nap előkészíthető, tehát szuper vendégváró akár reggelire vagy egy salátával ebédre, vacsorára.

Két fontos lépés van, amire az elkészítésekor érdemes figyelni: az omlós tészta jól hűljön le, csak így lesz valóban omlós. A másik, hogy sütéskor nem szabad, hogy teljesen megsüljön a töltelék. A legjobb, ha még remeg egy kicsit, mikor kivesszük, így hűlés közben éppen tökéletesen lágyra fog szilárdulni.

A klasszikus verzió szalonnával készül, ez viszont most egy nagyon őszi kiadás lett körtével, kék sajttal és dióval.

Körtés, kék sajtos, diós quiche

20181107 144829 (2)

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 250 gramm liszt
  • 150 gramm vaj
  • 0.5 teáskanál
  • 6 evőkanál hideg víz
  • 4 darab tojás
  • 1 deciliter tejszín
  • 50 gramm sajt (pl: ementáli, gouda)
  • 50 gramm kék sajt
  • 100 gramm natúr krémsajt
  • 2 csipet szerecsendió
  • 1 darab körte
  • 2 marék dió
Recept idők

Elkészítés:

1., A hideg vajat felkockázom és elmorzsolom a sóval elkevert liszttel. Amikor egyenletes morzsa állagú lesz, hozzáadom a vizet és addig gyúrom, míg össze nem áll. Becsomagolom és a hűtőbe teszem egy órára. 2., Amikor lehűlt, kinyújtom, és kibélelek vele egy piteformát. A sütőt előmelegítem 200 fokosra, megszurkálom a kinyújtott tésztát egy villával, és 10 perc alatt elősütöm a quiche alapját. 3., Amíg sül, simára keverem a tojást, a tejszínt, a sajtokat és a fűszereket, felszeletelem a körtét. A diót durvára vágom. 4. Kiveszem a sütőből az elősütött alapot, és ráöntöm a keveréket. 5. Körülbelül 30 percig sütöm, mikor már szilárd, de középen kissé remegős állagú.

Fotó: Ács Bori

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük