Rakott kelbimbó gazdagon: köretként és egytálételként is helytáll

Rakott kelbimbo
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egészséges és antioxidáns hatású kelbimbót most rakott formában is elkészítheted, ráadásul tejmentesen, így laktózérzékenyként vagy vegánként is élvezheted a mennyei fogást.

A köretként készülő tepsis vagy párolt kelbimbónál sokkal többet is kihozhatsz ebből szuper zöldségből, hiszen rakott formában fenséges egytálétel is lehet belőle.

Ehhez mindössze a megtisztított kelbimbóra, hagymára, fokhagymára és rengeteg hamis sajtszószra lesz szükséged, amit egyszerűen elkészíthetsz. A szósz sűrű kókuszkrémből készül, amit sörélesztőpehely és fokhagyma-granulátum hozzáadásával varázsolhatsz sajtos ízűvé. A kókuszos íz miatt pedig ne aggódj: a fűszereknek köszönhetően egyáltalán nem fogod érezni az ételen.

Rakott kelbimbó

Rakott kelbimbo c

Hozzávalók 6 személyre

  • 800 g kelbimbó
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 ml kókuszkrém
  • 100 ml víz
  • 3 ek sörélesztő-pehely
  • 1 tk kakukkfű
  • 0.5 tk paprika
  • 0.5 tk fokhagyma-granulátum
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
Recept idők

Elkészítés:

A kelbimbókat tisztítsuk meg, és 10 percre dobáljuk őket forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Ha lejárt az idő, szűrjük le, és tegyük őket egy magasabb falú jénaiba vagy más hőálló edénybe.

Hevítsünk fel egy serpenyőt az olívaolajjal, és dinszteljük meg benne az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a vizet, a kókuszkrémet, a sörélesztőt, a kakukkfüvet, a fokhagyma-granulátumot, a paprikát, a sót és a borsot, majd keverjük benne csomómentesre a kukoricakeményítőt is. 

Főzzük őket 2-3 percig, majd amikor elkezd besűrűsödni, vegyük le a tűzről, és öntsük a kelbimbóra. (Akinek nem szempont a tejmentesség, reszelt sajttal boríthatja.)

Süssük 20 percig 180 fokra előmelegített sütőben, majd vegyük fel a hőfokot 200 fokra, és felső légkeverésen pirítsuk meg a tetejét.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük