Laktató rakott savanyú káposzta: fűszeres darált hús és tejföl borítja

3
Nyomtatás

Ha van étel, ami egyszerre tartalmas, miközben igazi hazai ízeket idéz, az a rakott savanyú káposzta.

Ez a fogás igazi mamaféle klasszikus, amit mindenki egy kicsit máshogy készít, de az alapja mindig ugyanaz: szaftos darált hússavanykás káposzta, puhára főtt rizs és tejföl, illetve ezek tökéletes harmóniája.

Ebben a változatban köménnyel párolt savanyú káposzta kerül a rakottas aljára, erre jön a pirospaprikás-hagymás darált sertéshús, majd egy réteg főtt rizs, amit újra káposzta követ. A tetejét bőven meglocsoljuk tejföllel, és jénai tálban, alufólia alatt sütjük, hogy minden íz összeérjen.

Rakott savanyú káposzta

Rakott savanyú káposzta ct

Hozzávalók 20 x 24 cm-es formához cm átmérőjű formához

  • 650 g savanyú káposzta
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 400 g rizs
  • 1 liter víz
  • 2 darab vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 kg darált sertéshús
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál bors
  • 450 g tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A rakott káposztához a rétegeket külön készítsük el. 

Öntsünk egy serpenyőbe olívaolajat, valamint savanyú káposztát, fűszerezzük őrölt fűszerköménnyel, majd pároljuk 15-20 percig. 

Egy lábasban kevés olívaolajon pirítsuk meg a rizst, ezután öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel és ízlés szerint sózzuk. Főzzük puhára 12-14 perc alatt, majd a tűzről levéve hagyjuk fedő alatt, hogy magába szívja a vizet. 

Egy serpenyőben, kevés olívaolajon pároljuk üvegesre a kis kockákra vágott vöröshagymát. Adjuk a darált húst a hagymához, és pirítsuk fehéredésig, ekkor fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával.  Pirítsuk tovább még pár percig. 

Készítsük egymás mellé az alapanyagokat és kezdjük el rétegezni egy jénai tálban. 

Először a káposzta felét helyezzük a tálba, majd simítsuk el. Mehet rá a darált hús, a puha rizs, utána a párolt káposzta másik fele, végezetül kenjük meg tejföllel. 

A tálat takarjuk le alufóliával, és előmelegített sütőben, 170 fokon 45-50 perc alatt süssük készre. 

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon