
Ízletes, laktató savanyú káposztás nokedli: füstölt szalonnával készítve lesz igazán finom
Magyarországon a káposztás ételek tárháza igen gazdag, rengetegféle finomság készül a zöldségből, de igazán Szabolcs megye híres a káposztás fogásokról.
Ez a fogás igazi mamaféle klasszikus, amit mindenki egy kicsit máshogy készít, de az alapja mindig ugyanaz: szaftos darált hús, savanykás káposzta, puhára főtt rizs és tejföl, illetve ezek tökéletes harmóniája.
Ebben a változatban köménnyel párolt savanyú káposzta kerül a rakottas aljára, erre jön a pirospaprikás-hagymás darált sertéshús, majd egy réteg főtt rizs, amit újra káposzta követ. A tetejét bőven meglocsoljuk tejföllel, és jénai tálban, alufólia alatt sütjük, hogy minden íz összeérjen.
A rakott káposztához a rétegeket külön készítsük el.
Öntsünk egy serpenyőbe olívaolajat, valamint savanyú káposztát, fűszerezzük őrölt fűszerköménnyel, majd pároljuk 15-20 percig.
Egy lábasban kevés olívaolajon pirítsuk meg a rizst, ezután öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel és ízlés szerint sózzuk. Főzzük puhára 12-14 perc alatt, majd a tűzről levéve hagyjuk fedő alatt, hogy magába szívja a vizet.
Egy serpenyőben, kevés olívaolajon pároljuk üvegesre a kis kockákra vágott vöröshagymát. Adjuk a darált húst a hagymához, és pirítsuk fehéredésig, ekkor fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Pirítsuk tovább még pár percig.
Készítsük egymás mellé az alapanyagokat és kezdjük el rétegezni egy jénai tálban.
Először a káposzta felét helyezzük a tálba, majd simítsuk el. Mehet rá a darált hús, a puha rizs, utána a párolt káposzta másik fele, végezetül kenjük meg tejföllel.
A tálat takarjuk le alufóliával, és előmelegített sütőben, 170 fokon 45-50 perc alatt süssük készre.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu