Így készül a legjobb rakott káposzta: a sok tejföl és a savanyú káposzta a titka

Rakott-kaposzta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rakott káposzta egy rendkívül laktató étel. Nem 5 perces recept, ez való igaz, de szerencsésre nem annyira megterhelő a gyomornak, mint például a kolozsvári nagy testvére.

A rakott káposzta egyszerűen hangzik, de összetett étel. Nem tartozik a gyors kaják közé, szóval inkább ráérősebb napokra időzítsd. Viszont előre összekészítve akár 1-2 napig is eláll a hűtőben sütés előtt, sütés után pedig szintén. Így azért mégiscsak könnyebb vele tervezni.

Ráadásul csupán 4 alapanyagra van hozzá szükség, és még így is egy nagyon laktató, de mégsem gyomorterhelő étel születik belőle. Az alapját a savanyú káposzta, a főtt rizs, a főtt darált hús és a tejföl rétegezése alkotja, amit saját elképzeléseink szerint variálhatunk.

Az étel elkészítési ideje csökkenthető, ha már annyira rutinos vagy a konyhában, hogy szimultán is tudsz főzni egyszerre akár két vagy három alapot is. 

Rakott káposzta

Rakott-kaposzta

Hozzávalók 6 személyre

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1.5 fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 40 dkg darált hús (sertés, marha vagy vegyes)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 tk morzsolt bazsalikom
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek őrölt csemege pirosparika
  • 25 dkg rizs
  • 25 dkg tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A savanyú káposztát, hogy ha előre kimért tasakosat veszünk, vagy egy piaci savanyúságszekcióban frissen vásároljuk, amivel a kistermelőket támogatjuk, érdemes megfőzni, hogy ne legyen kemény és nyers hatása a rakott káposzta elkészítését követően.

Ha ezt a főzőcskézős kört kihagynánk, akkor a konzerves káposztát javasoljuk, azok ugyanis már hőkezelve vannak, így nem szükséges előfőzni.

Ha elő kell főzni a káposztát, akkor tegyük fel az egészet egy közepes lábosban annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát. Főzzük kb. 25 percig.

Amíg fő a káposzta, pároljuk meg a húst. Dinszteljünk meg 2 evőkanál olajon 1,5 fej apróra vágott vöröshagymát. Ezután tegyük rá a darált húst. Sózzuk, borsozzuk meg, dobjunk rá 2 babérlevelet és szórjuk meg morzsolt bazsalikommal.

Főzzük össze kb. 25 perc alatt, és ha már nem a nyers hús illatát érezzük, hanem a fűszeres illatot, akkor a tűzről levéve hintsük meg 1 evőkanál őrölt pirospaprikával. Keverjük össze a hússal, majd 5 percre tegyük vissza főni. Ezt a lépést a színek miatt iktattuk be, és mert persze ettől lesz igazán magyaros és ízletes, de mégsem bolognai alapú az étel. A babérleveleket ne felejtsük el kivenni, ha megfőtt a hús. 

Főzzük meg a rizst kétszeres mennyiségű, sós vízben, kis lángon, kb. 12 perc alatt. Nem baj, ha nem fő meg teljesen, mivel a sütőben a rétegek között még bőven lesz ideje tovább párolódni. 

Kezdődhet a rétegezés. Egy jénai tálba vagy egy közepes méretű tepsibe első rétegként terítsük szét a káposzta felét, hogy szépen kitöltse a sütőformát.

A következő réteg a darált hús lesz, majd arra jön egy rétegben a főtt rizs. 

Ha ezzel is megvagyunk, zárórétegként oszlassuk el a rizs tetején a maradék savanyú káposztát, majd az egészet vastagon kenjük meg tejföllel. 

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük, de az illata úgyis jelzi majd, ha már elkészült. A vizuálisabb típusok kedvéért, ha a tejföl a tetején kap egy kis színt, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy elkészült a rakott káposzta.

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük