Ízletes, laktató savanyú káposztás nokedli: füstölt szalonnával készítve lesz igazán finom

skncover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Magyarországon a káposztás ételek tárháza igen gazdag, rengetegféle finomság készül a zöldségből, de igazán Szabolcs megye híres a káposztás fogásokról.

A káposzta nagyon értékes vitaminforrás: A- és C- vitaminban gazdag, de káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is kellő mennyiségben tartalmaz. 

Az édesapám Szabolcsi megyei, a térségben a káposzta igazi kincs, amelyből remek lakomákat lehet készíteni. A Szabolcsi töltött káposzta talán a leghíresebb étke a megyének, van azonban egy másik méltán népszerű egytálétel is, a savanyú káposztás nokedli. Igazi ünnepi köret is lehet, de magában is remek fogás. Gyors, tápláló és ízletes, hideg napok közeledtével érdemes beiktatni az étkezésbe. 

Savanyú káposztás nokedli

skct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dekagramm búzafinomliszt
  • 60 dekagramm savanyú káposzta
  • 3 darab tojás
  • 30 dekagramm füstölt kolozsvári szalonna
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • kevés olaj
  • szükség szerint víz
Recept idők

Elkészítés:

Nokedli:

Mielőtt kikeverjük a tésztát, egy nagy fazékba tegyünk fel sós vizet közepes lángon, várjunk addig, amíg forrásnak indul, ha forr, indulhat a szaggatás. 

A lisztet sóval, tojással és annyi vízzel kezdjük el összedolgozni, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. Nokedliszaggatóval vagy kanállal szaggassuk a tésztát a vízbe. A nokedli akkor van kész, ha a galuskák a víz felszínére úsznak.

Összeállítás:

A szalonnát kockázzuk fel, egy nagy edényben, kevés olajon pirítsuk meg.

A savanyú káposztát alaposan mossuk át.

Ha a szalonna kellően megpirult, adjuk hozzá a savanyú káposztát, hagyjuk egy kicsit a tűzhelyen (15-25 perc), gyakran kevergessük. Fűszerezzük ízlés szerint (só, bors, esetleg fokhagyma), majd a kész nokedlivel alaposan keverjük össze, és már tálalhatjuk is.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük