![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ízletes, laktató savanyú káposztás nokedli: füstölt szalonnával készítve lesz igazán finom
![skncover](https://kep.index.hu/1/0/3419/34196/341968/34196835_2618573_3edfa987621f7e8678e8679c73578500_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Magyarországon a káposztás ételek tárháza igen gazdag, rengetegféle finomság készül a zöldségből, de igazán Szabolcs megye híres a káposztás fogásokról.
A káposzta nagyon értékes vitaminforrás: A- és C- vitaminban gazdag, de káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is kellő mennyiségben tartalmaz.
Az édesapám Szabolcsi megyei, a térségben a káposzta igazi kincs, amelyből remek lakomákat lehet készíteni. A Szabolcsi töltött káposzta talán a leghíresebb étke a megyének, van azonban egy másik méltán népszerű egytálétel is, a savanyú káposztás nokedli. Igazi ünnepi köret is lehet, de magában is remek fogás. Gyors, tápláló és ízletes, hideg napok közeledtével érdemes beiktatni az étkezésbe.
Savanyú káposztás nokedli
![skct](https://kep.index.hu/1/0/3419/34196/341968/34196879_b6f373a76a2e37f08c2642fca9fb94be_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm búzafinomliszt
- 60 dekagramm savanyú káposzta
- 3 darab tojás
- 30 dekagramm füstölt kolozsvári szalonna
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- kevés olaj
- szükség szerint víz
Elkészítés:
Nokedli:
Mielőtt kikeverjük a tésztát, egy nagy fazékba tegyünk fel sós vizet közepes lángon, várjunk addig, amíg forrásnak indul, ha forr, indulhat a szaggatás.
A lisztet sóval, tojással és annyi vízzel kezdjük el összedolgozni, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. Nokedliszaggatóval vagy kanállal szaggassuk a tésztát a vízbe. A nokedli akkor van kész, ha a galuskák a víz felszínére úsznak.
Összeállítás:
A szalonnát kockázzuk fel, egy nagy edényben, kevés olajon pirítsuk meg.
A savanyú káposztát alaposan mossuk át.
Ha a szalonna kellően megpirult, adjuk hozzá a savanyú káposztát, hagyjuk egy kicsit a tűzhelyen (15-25 perc), gyakran kevergessük. Fűszerezzük ízlés szerint (só, bors, esetleg fokhagyma), majd a kész nokedlivel alaposan keverjük össze, és már tálalhatjuk is.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!