
Rakott zöldbab egyszerűen, sok tejföllel: másnap még finomabb

Tombol a zöldbab szezonja, a roppanós finomság augusztus végéig fellelhető a piacon, ha te is szereted, akkor készítsd el belőle az egyik legfinomabb rakottas ételt.
A zöldbab vagy vajbab frissen a legfinomabb, de mirelit formában is használhatod, hisz rengeteg izgalmas fogást dobhatsz belőle össze a család örömére.
A zöldbabból nagy kedvenc a főzelék, leves, pörkölt vagy a rakottas, mely darált hússal és jó sok tejföllel nyakon öntve készül. A rakott zöldbab egyszerűen összeállítható, igazán tartalmas fogás, mely másnap is ugyanolyan finom. Ha több napra főznél, akkor mindenképp készítsd el ezt a remek ételt, melyet reszelt sajttal megszórva még ínycsiklandóbbá tehetsz.
Rakott zöldbab

Hozzávalók 4 személyre
- 1 bögre rizs
- kevés olaj
- só ízlés szerint
- 2 fej vöröshagyma
- 60 dkg darált sertéshús
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- 0.5 teáskanál majoránna
- víz szükség szerint
- 1 kg zöldbab
- 400 g tejföl
- kevés zsemlemorzsa
Elkészítés:
A rizst készítsük el a szokásos módon, először kevés olajon pirítsuk, majd öntsük fel 2 bögre vízzel, sózzuk, lefedve főzzük addig, míg a vizet magába szívja.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg, majd dobjuk rá a darált húst és pirítsuk fehéredésig, ne legyen alatta folyadék. Ezután keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, fekete borsot és a majoránnát, öntsük fel 1-2 deci vízzel. Főzzük még így 10-15 percig, addig, amíg sűrű lesz a szaft.
A darált húst és a rizst forgassuk egybe.
A zöldbabot dobjuk forrásban lévő sós vízbe és főzzük puhára.
Egy tepsi vagy jénai aljára szórjunk kevés zsemlemorzsát, majd a zöldbab felét helyezzük rá. A babra mehet a darált hús és jó sok tejföl, majd a maradék zöldséget igazgassuk el a tetején, tegyünk rá még tejfölt.
A rakottas tetejét enyhén locsoljuk meg olajjal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!