Sütőben sült, tavaszi töltött paprika: rizs, sajt és zöldségek gazdagítják

sspcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hús nélkül is lehet töltött paprikát készíteni, amely simán felveszi a versenyt a hagyományos kedvenccel.

A töltött paprika kapcsán a régimódi, paradicsomos, darált hússal töltött étel jut szinte minden magyar ember eszébe, ami nem is csoda, hisz ez a fogás az egyik alapköve a hagyományos konyhának. Léteznek azonban más változatok is, akár hús nélkül is ki lehet próbálni a paprikát, amely így tavasszal kifejezetten jólesik majd.

A sütőben sült paprika töltelékében a rizs állandó szereplő, mellé szabadon választhatod ki, hogy milyen zöldségeket keversz. Mi a brokkolit javasoljuk dinsztelt hagymával és friss petrezselyemmel, de bátran kipróbálhatod kukoricával, borsóval és metélőhagymával dúsítva is. A lényeg, hogy a sajtot ne sajnáld róla! Tegyél belőle a töltelékbe, és a tetejét is szórd meg. Akár többféle sajt is kerülhet rá, ízlés szerint adagold.

Sütőben sült töltött paprika sajttal

sspct

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg zacskós rizs
  • 6 darab pritaminpaprika
  • 1 darab vörös- vagy lila hagyma
  • kevés olaj vagy vaj
  • 20 dkg brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint
  • 18 dkg reszelt sajt (füstölt vagy trappista)
Recept idők

Elkészítés:

A rizst főzzük meg, majd csepegtessük le.

A megmosott paprikákat vágjuk félbe és kevés olajon süssük körbe.

A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre.

A brokkolit daraboljuk apróra, majd forgassuk egybe a rizzsel, finomra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, dinsztelt hagymával. A rizses keveréket fűszerezzük sóval és borssal, a reszelt sajt egy részét is keverjük hozzá.

A rizses keverékkel töltsük meg a félbevágott paprikákat, a tetejükre szórjunk sok sajtot, locsoljuk meg enyhén olajjal. Utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a sajt szép aranybarnára olvad a tetején.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük