Sütőben sült, tavaszi töltött paprika: rizs, sajt és zöldségek gazdagítják
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
10 békebeli finomság a nagyi füzetéből: van, ami sosem megy ki a divatból
Ropogós
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Krémes krumplipüré sült fokhagymával: csak úgy eteti magát
Vaníliás tart erdei gyümölcsökkel: mentes változatot mutatunk
Tejszínes darált hússal töltött karalábé: ilyen finomat még nem ettél
Hogyan fűszerezzünk só nélkül? Mutatunk néhány szuper alternatívát
Hús nélkül is lehet töltött paprikát készíteni, amely simán felveszi a versenyt a hagyományos kedvenccel.
A töltött paprika kapcsán a régimódi, paradicsomos, darált hússal töltött étel jut szinte minden magyar ember eszébe, ami nem is csoda, hisz ez a fogás az egyik alapköve a hagyományos konyhának. Léteznek azonban más változatok is, akár hús nélkül is ki lehet próbálni a paprikát, amely így tavasszal kifejezetten jólesik majd.
A sütőben sült paprika töltelékében a rizs állandó szereplő, mellé szabadon választhatod ki, hogy milyen zöldségeket keversz. Mi a brokkolit javasoljuk dinsztelt hagymával és friss petrezselyemmel, de bátran kipróbálhatod kukoricával, borsóval és metélőhagymával dúsítva is. A lényeg, hogy a sajtot ne sajnáld róla! Tegyél belőle a töltelékbe, és a tetejét is szórd meg. Akár többféle sajt is kerülhet rá, ízlés szerint adagold.
Sütőben sült töltött paprika sajttal
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg zacskós rizs
- 6 darab pritaminpaprika
- 1 darab vörös- vagy lila hagyma
- kevés olaj vagy vaj
- 20 dkg brokkoli
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 csokor petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
- 18 dkg reszelt sajt (füstölt vagy trappista)
Elkészítés:
A rizst főzzük meg, majd csepegtessük le.
A megmosott paprikákat vágjuk félbe és kevés olajon süssük körbe.
A finomra vágott hagymát kevés olajon vagy vajon dinszteljük üvegesre.
A brokkolit daraboljuk apróra, majd forgassuk egybe a rizzsel, finomra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, dinsztelt hagymával. A rizses keveréket fűszerezzük sóval és borssal, a reszelt sajt egy részét is keverjük hozzá.
A rizses keverékkel töltsük meg a félbevágott paprikákat, a tetejükre szórjunk sok sajtot, locsoljuk meg enyhén olajjal. Utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a sajt szép aranybarnára olvad a tetején.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!