Rendkívül fontos alaprecept: villámgyors, és ellenállhatatlanul finom kakaós csiga
Kakaós csiga egyszerűen, kelesztés nélkül

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legjobb sütireceptek minden kétséget kizáróan azok, amelyek úgy kezdődnek, hogy bekapcsoljuk a sütőt. Innen tudhatjuk, hogy nem kell velük sokat bindzsizni, mert amíg felmelegszik a sütő a kívánt hőfokra, össze is tudjuk rakni a süteményt, vagyis tíz perc munkánál többet nem kell beletenni.

A másik legjobb tulajdonsága egy sütinek az, ha nem kell hozzá semmi különleges alapanyag, hanem csupa olyasmiből áll, ami mindig van otthon. Liszt, cukor, tej, tejföl, tojás, ilyesmi. Ráadásul, ha még a végeredmény is olyan, amit mindenki szeret, akkor nyert ügyünk van. És ki ne szeretné a kakaós csigát?

Ez a verzió tényleg extra gyorsan elkészül, nagyjából fél óra alatt már az asztalon is gőzölög az illatos kakaós csiga. Uzsonnára, de akár vacsorára is beválik. Ez az adag nagyjából négy személyre elég, és még sosem maradt belőle másnapra.

Kelt tészta, dagasztás nélkül

Habár kell bele élesztő, sem dagasztani, sem keleszteni nem kell. A sütéskor viszont alaposan megdagad (viszont nem reped), ezért süthetjük úgy, mint a pékségekben kapható kakaós csigát: egymástól tisztes távolságra tesszük a tepsibe, és akkor a széle ropogós lesz, vagy össze is bújhatnak, mint a darázsfészek, ebben az esetben a csigák széle is puha lesz. A lényeg, hogy sütés közben locsold meg egy kis vaníliás-cukros tejjel, amitől a kakaó és a cukor ellenállhatatlan csokis karamellréteggé áll össze. Ha nincs otthon vaníliakivonatod, ne ijedj meg, itt adunk egy csomó ötletet a globális vaníliahelyzet megoldására.

Fotó: Wikimedia

Kakaós csiga

Kakaós csiga 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 0.5 kilogramm liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 0.5 csomag instant porélesztő
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 deciliter langyos tej
  • 1 dekagramm olvasztott vaj
  • 5 dekagramm A töltelékhez olvasztott vaj
  • 7 evőkanál cukrozott kakaópor (vagy 4 kanál cukor és 2 kanál holland kakaópor keveréke)
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vaníliás porcukor, stb.)
  • 1 deciliter A locsoláshoz tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.

Kimérjük egy tálba a száraz hozzávalókat, összekeverjük. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, és jól összegyúrjuk. A tészta rugalmas, formálható legyen, ne ragadjon, mert ki kell nyújtani. Ha túl nedves, adjunk hozzá még lisztet.

Kinyújtjuk a tésztát, nagyjából téglalap alakúra. Megkenjük a vajjal, nagyjából egyenletesen rászórjuk a kakaót, meglocsoljuk a vaníliakivonattal.

Feltekerjük a tésztát, egy anakondát fogunk kapni. Éles késsel 2-3 centiméter széles szeleteket vágunk belőle. Ha nagy csigákat szeretnénk, akkor sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük őket, egymástól tisztes távolságra. Ha darázsfészek típusú csigákra vágyunk, akkor pedig kivajazott tepsibe tesszük őket, szorosan egymás mellé.

Betoljuk a sütőbe. Amikor elkezd pirulni, cukros tej és némi vanília keverékével meglocsolgatjuk-kenegetjük a csigákat, amitől még finomabb, puhább, a töltelék pedig ellenállhatatlanul ropogós, karamellizált lesz.
Ezt is szeretjük