Isteni répás energiagolyó roppanós dióval: sütés nélkül készül a finom édesség
Ha nincs időd sütit süti az ünnepi nagy hajrában, készítsd el ezt az energiagolyót, kicsik és nagyok is imádni fogják.
Ha valami finom és gyorsan elkészíthető édességet tennél a húsvéti asztalra, próbáld ki ezt az energiagolyót, ízében a répatortát idézi, de sokkal egészségesebb és hozzáadott cukortól mentes formában.
Az édes répa mellé dió, datolya és kókusz kerül, a száraz alapanyag nagy részét pedig a rostban gazdag zabpehely teszi ki. Az édes ízekről a már előbb említett datolya gondoskodik, de ha szeretnéd, egy kevés mézzel is ízesítheted. A diót mandulára vagy kesura cserélheted, de akár mazsolát vagy kandírozott narancshéjat is keverhetsz a masszába.
Hogy igazán mutatós legyen, érdemes kókuszreszelékbe hempergetni, a húsvéti asztal sztárja lesz ez az édesség.
Répás energiagolyó
Hozzávalók 24 darabhoz
- 1 nagyobb darab répa
- 120 gramm dió
- 90 gramm datolya (magozott súlya)
- 140 gramm zabpehely
- 50 gramm kókuszreszelék (+ a forgatáshoz)
- 1 tk fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
Mielőtt nekiállnánk a golyó elkészítésének, a datolyát áztassuk meleg vízbe 15 percre, hogy puha legyen.
A répát pucoljuk meg, reszeljük le, majd tegyük aprítógépbe, daráljuk, míg egészen apró, szinte pépes nem lesz. Adjuk hozzá a répához a kimagozott datolyát és 70 gramm diót, daráljuk tovább.
Adjuk hozzá a zabpelyhet, kókuszreszeléket, fahéjat és a sót, dolgoztassuk tovább a gépet, míg össze nem áll egy gombóccá a massza. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kevés kókuszt, ha túl száraz, 1-2 evőkanál vizet.
A maradék 50 gramm diót vágjuk durvára, gyúrjuk bele a masszába.
Készítsünk 1 evőkanálnyi golyókat a masszából, majd forgassuk meg őket kókuszreszelékben.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!