A világ legfinomabb, leggyorsabb és legegyszerűbb répasalátája
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Ehhez a salátához tényleg nem kell más, csak répa. Ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor ez nem teljesen igaz. Kell még hozzá egy-két fűszer, olívaolaj, só és egy pici citromlé, cukor, fokhagyma, petrezselyem - de csak, ha van, anélkül is működik. De más tényleg nem. Az eredmény pedig minden képzeletet felülmúlóan tökéletes.
Nem most találtuk fel a spanyolviaszt, de tény, hogy ez a kis répasaláta a maga egyszerűségével igazi remekmű. Annak ellenére az, hogy egy klasszikus értelemben vett üres a frigó étel.
A répa mindig szezonális
Nálam mindig van otthon sárgarépa. Ha kell, ha nem, mindig veszek a piacon. Valószínűleg még a kisfiam hozzátáplálásakor akadt be nekem ez a répadolog, de annyira, hogy abba se hagytam azóta se. Nincs ezzel semmi baj. A répa egy igazán sokoldalú zöldség, télen és nyáron is a rendelkezésünkre áll, úgyhogy még a szezonális elvek sem sérülnek azzal, ha tartjuk folyamatosan.
A szuper répasaláta receptje ősrégi, már nem is emlékszem honnan van. Általában olyankor készítem, amikor az az érzésem támad, hogy nem elég vitamindús a fogás - és ugyebár másra nem nagyon van lehetőség, mert nincs otthon semmi. Ez alkalommal a aszalt paradicsomos szószos tészta kísérője lett, és mind színben, mind ízben remekül feldobta azt.
5 perc alatt kész
Ha tehát épp ínséges időket élünk, jusson eszünkbe ez a kis vitamindús kreáció. Az összeállítása nagyjából 5 percet vesz igénybe. Tálaljuk egy gyorsan összedobható könnyű tésztaétel vagy egy egyszerű rizses fogás mellé, és konyházás helyett töltsük az időt azokkal, akiket szeretünk.
Egyszerű répasaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm sárgarépa
- 2 teáskanál köménymag
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 darab citrom leve
- 1 kávéskanál barna cukor
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 1 marék petrezselyem
- 1 csipet só és bors
Elkészítés:
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors