
Pihe-puha zsíros pogácsa: igazi békebeli finomság
A pogácsa örök kedvenc. A sós süti akkor az igazi, ha a tésztája jó puha, bírja a csomagolást, így uzsonnára is el lehet pakolni.
A puha, rétegeire bontható krumplis pogácsa kétszer hajtogatva készül. A burgonya reszelve kerül a tésztára a hideg vajjal együtt. A tésztát egy kevés őrölt bors is ízesíti, ettől kicsit pikáns lesz, ami nagyon jól áll a vendégvárónak. Ha persze nem szimpatizálsz vele, akkor egyszerűen hagyd el a fűszert.
A pogácsa csupaszon kerül a sütőbe, nem szükséges megszórni semmivel, mert tényleg nagyon finom minden plusz nélkül is, de ha szeretnéd, akkor reszelt sajttal vagy szezámmaggal koronázd meg.
A burgonyát héjastól főzzük ki, majd szűrjük le és hűtsük ki. Ezután pucoljuk meg és reszeljük le.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt. Ezután takarjuk le konyharuhával, és tegyük félre 8-12 percre, amíg felfut.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, borsot, olvasztott vajat, tojást és a felfutott élesztőt, és dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, és kelesszük 30 percig.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd szórjuk rá a reszelt vajat és krumplit. Ezután a tésztát hajtogassuk (jobbról balra, felülről alulra). A tésztát takarjuk le és pihentessük 30 percig. Ezután ismét nyújtsuk ki, majd jöhet a hajtogatás és a pihentetés (30 perc). Ezután nyújtsuk ki a tésztát, egy éles késsel vágjuk be négyzetrácsosan, majd szaggassuk ki pohárral vagy pogácsaszúróval.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le és pihentessük 20-30 percig, majd kenjük le tojással, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük készre 15-20 perc alatt (sütőtől függően 5 perccel tovább is tarthat a sütési idő).
Fotó: Getty Images
@sobors.hu