Pihe-puha krumplis pogácsa: sok sajt pirul a tetején

sajtos-krumplis-pogacsa-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kelt tésztából készülő pogácsák varázslatosan puhák, vendégvárónak mindig tökéletesek.

Karácsonykor az édességek mellett készülj sós falatokkal is! A pogácsával mindig biztosra mehetsz: a sajtos, tepertős, túrós változatok mellett a krumplisat is érdemes kipróbálni. A krumpli ugyanis puhává, lazábbá teszi a tésztát.

Akár a maradék főtt krumplit vagy a krumplipürét is felhasználhatod, a zsír helyett pedig használhatsz vajat, abból viszont egy kicsivel többet rakj a pogácsába. A tetejére sajtot, magvakat is szórhatsz. Ha több időd van, a tésztát hajtogathatod is a szokásos módon. 

Sajtos, krumplis pogácsa

sajtos-krumplis-pogacsa-receptje

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 25 dkg főtt krumpli
  • 1.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál
  • 1 db tojás
  • 12 dkg disznózsír

A tetejére:

  • 15 dkg sajt
  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kis kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára körülbelül 20 perc alatt. Amikor puha, szűrjük le, és még melegen törjük össze.  

A tejet langyosítsuk meg, keverjük össze a cukorral, majd szórjuk bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni öt-tíz percig, amíg habos lesz.

A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, és adjuk hozzá a sót. Öntsük hozzá a felfutott élesztőt, majd adjuk hozzá a krumplit, a tojást és a zsírt.

Gyúrjuk össze: akkor jó, ha sima, rugalmas a tészta. Ha túl lágy, adjunk még hozzá kevés lisztet, amennyiben kemény, öntsünk hozzá vizet. Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni meleg helyen körülbelül egy órán át, vagy amíg a duplájára nő.

Ezt követően tegyük lisztezett felületre, gyúrjuk át, és nyújtsuk körülbelül 1 centi vastagra, majd egy éles késsel csíkozzuk meg. Szúrjuk ki pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral, és rendezzük a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe.

Pihentessük körülbelül 15-20 percig, végül pedig kenjük le tojással, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsük aranybarnára 15-20 perc alatt. Fogyasztás előtt hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon