Egyszerű ribizlis morzsasütemény: egyszerre savanykás és édes

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szezonban az egyik legnagyobb kedvencem a ribizli. Imádom a savanykás ízét, szerintem bármennyit meg tudnék enni belőle. Szerencsére van pár ribizlibokor a kertünkben, úgyhogy van annyi, hogy desszertekbe is jusson belőle.

Nem is akármilyen süteményről van szó, ez egy villámgyors, egyszerű, de igen látványos morzsasütemény. Fehér és fekete ribizliből is készíthető, de a pirossal lesz a legszebb. Ha lejár a szezon, érdemes áfonyával is megsütni. 

Lekvárrá lényegül át a ribizli

Elképesztően jó a süteményben a kontraszt: az édes, morzsás tészta és a savanykás töltelék tökéletes harmóniában vannak. A ribizlit cukorral és keményítővel kell kikeverni, amitől a sütőben lekvárrá lényegül át a gyümölcs.

Az már csak hab a tortán, hogy nagyon egyszerű a süti összeállítása: a tésztához csak össze kell dolgozni a száraz és a folyékony hozzávalókat, addig keverni, amíg morzsa nem lesz belőle. Utána mehet egy része a tepsibe, rá a ribizli, végül a maradék morzsa, és készen is van ez a csodálatos és könnyű sütemény.

Ribizlis morzsasütemény

ribizlismorzsasüti2

Hozzávalók 16 adaghoz

Ribizlis töltelék

  • 3 bögre ribizli (friss)
  • 0.5 bögre cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő

Morzsa

  • 2 bögre liszt
  • 0.66 bögre cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.25 teáskanál
  • 150 gramm vaj
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 20x20 cm-es tepsit.

A megtisztított ribizlit óvatosan keverjük össze a keményítővel és a cukorral, amíg a cukor be nem fedi mindenhol a gyümölcsöt. Tegyük félre.

A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, adjuk hozzá a tojást és a vajat, robotgéppel vagy villával keverjük bele, míg el nem érjük a morzsás állagot.

Szórjuk a morzsa 2/3-át a tepsibe. Szórjuk rá egyenletesen a ribizlit. Mehet rá a morzsa maradéka is. 35-45 percig süssük, amíg a ribizli lekvárszerű, a morzsa aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük