Isteni, szaftos kelkáposztás bruschetta: olasz recept alapján készül
Amilyen egyszerű hozzávalókból készül, annyira összetett ízvilágú fogást kapsz a végén, mindenképp teszteld le a bruschetta téli változatát.
Isteni előétel vagy nasi lehet ez az olaszos ízvilágú pirítós vagy újragondolt bruschetta, amelyen sült paradicsom és selymes ricotta is helyet kap. Tökéletes az ízek és az állagok játéka: a feltét picit édes, picit fanyar, mégis nagyon könnyed, frissítő és krémes, a kenyér pedig ropogósra sül a sütőben.
A bazsalikom fontos eleme az ételnek, nem szabad lehagyni róla, ahogyan a fokhagyma is kötelező ízesítő. Olívaolajból igyekezz minél jobb minőségűt és zamatosabbat választani, akkor az igazi, ha az íze nem veszik el, hanem kiegészíti a kompozíciót.
Ha még különlegesebben kínálnád, vagy nem kapsz friss bazsalikomot, pesztót keverj a ricottába, úgy valódi ízbomba lesz.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A paradicsomokat öblítsük át, csöpögtessük le, majd keverjük össze 1 ek. olívaolajjal, 1 tk. fokhagymaporral, sóval, borssal. Toljuk a sütőbe 20 percre, vagy míg szépen megpirul.
Közben kanalazzuk egy aprítógépbe a ricottát, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 ek. olívaolajat. Pürésítsük a krémet, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük hűtőbe tálalásig.
A kenyeret vágjuk 12 szeletre. A maradék 1 ek. olívaolajat keverjük össze a megmaradt 1 gerezd zúzott fokhagymával, majd kenjük le vele a kenyérszeleteket. Toljuk a kenyérszeleteket a sütőbe kb. 10 percre, míg megpirulnak.
Várjunk, míg a szeletek picit hűlnek, majd kenjük meg őket a ricottás krémmel, tegyünk mindre 2-3 szem paradicsomot és friss bazsalikomlevelet.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu