Ropogós héjú kenyér dagasztás nélkül – Olívabogyó és rozmaring van a tésztájában
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Dagasztani alig, keleszteni annál tovább kell ezt a puha kenyeret, amely tésztájában bőven van olívabogyó is.
Vaslábasban nemcsak isteni ragukat lehet főzni, hanem otthoni kenyérsütésre is tökéletes. Ha még nincs otthon, ideje, hogy beszerezz egyet. A vaslábasban, ahogy egyenletesen eloszlik a hő, nemcsak a húsok, hanem a kenyér is szépen, egyformán fog megsülni, ropogós lesz a héja, foszlós, puha a bélzete, függetlenül attól, hogy kovásszal vagy élesztővel készíted. Ha kovászosat készítenél, próbáld ki ezt a receptet.
Rengetegféle élesztős kenyeret gyúrhatsz, most olyan receptet készítettünk, amelynek a tésztájában olívabogyó, sőt, egy kevés hagyma is megbújik, meglátod, milyen finom lesz frissen, melegen, akár csak egy kis vajjal vékonyan megkenve. Ennél a kenyérnél számolj hosszú kelesztési idővel, ez az ára annak, hogy a gyúrással nem kell bajlódnod.
Olívabogyós kenyér
Hozzávalók 8 adaghoz
- 450 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 3 teáskanál élesztő (instant)
- 20 darab zöld olívabogyó (magozott)
- 15 darab fekete olívabogyó (magozott)
- 300 milliliter víz (meleg)
- 1 fej salottahagyma
- ízlés szerint rozmaring (apróra vágva)
Elkészítés:
Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és az instant élesztőt, majd jól keverjük össze. A közepébe ássunk egy lyukat. Az olívabogyókat vágjuk félbe, tegyük bele a lyukba. Öntsük bele a meleg vizet is, majd gyúrjuk össze a tésztát, amíg egy jól formázható gombócot nem kapunk, ami elválik a tál falától. Takarjuk le a tálat, meleg helyen kelesszük a duplájára a tésztát legalább hat órán át.
A hagymát és a rozmaringot vágjuk apróra.
Ha a tészta megkelt, borítsuk ki egy finoman lisztezett sütőpapírra, majd gyúrjuk át. Szórjuk rá az apróra vágott hagymát és a rozmaringot, majd alaposan gyúrjuk bele a tésztába. Gyúrjunk belőle gombócot, takarjuk le, majd kelesszük további 1 órát.
A kelesztési idő felénél állítsuk 230 fokra a sütőt, tegyük a legaljára a vaslábast. Fél órát hagyjuk a sütőben, hogy jól felforrósodjon.
Ezután vegyük ki a vaslábast. A tésztát borítsuk ki egy sütőpapírra, formázzuk kenyéralakúra, kicsit vagdossuk be a tetejét. A sütőpapírral együtt tegyük be a vaslábasba. A kilógó papírt vágjuk le. Tegyük rá a lábasra a fedőt, tegyük be a sütőbe a kenyeret és süssük 30 percet.
Ezután vegyük le a fedőt, süssük még 15 percig a kenyeret, hogy a teteje szép aranybarna legyen. Ekkor vegyük ki a sütőpapírral együtt, de szeletelés előtt várjunk vele 15 percet, hogy kicsit hűljön.
Fotó: Szsász Eszter / Sóbors