
Kefires, sajtos kifli a mama receptje szerint: a tészta harmadnap is puha
A puha kefires kifli tökéletes vendégváró, és még a reggelit is feldobja. A finomságot érdemes kipróbálni, ezután biztos, hogy nem veszel többé bolti pékárut.
A szép aranybarna kiflit sütheted nagyobb vagy kisebb méretben. Ha méretesebb kifliket gyártasz, akkor azokból gusztusos szendvicseket is készíthetsz. A kisebb méretűek vendégváró falatkaként is remek választások, amelyek mellé valamilyen kencét is kínálhatsz.
A kiflik tetejére sok mindent szórhatsz, kerülhet rájuk durva szemű só, szezámmag vagy reszelt sajt. Ha pedig szeretnéd, töltsd meg valamivel a tésztát feltekerés előtt.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le konyharuhával, és 8-12 percre tegyük félre.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt, dagasszunk belőle rugalmas tésztát.
A begyúrt tésztát osszuk öt egyforma méretű cipóra, majd 30 percig kelesszük. Ezután nyújtsuk ki kör alakúra a tésztát, majd vágjuk cikkelyekre. A cikkelyeket nyújtsuk ki, kenjük meg olvasztott vajjal, majd formázzunk belőlük kiflit.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, és pihentessük így 1 órát.
A pihentetés után kenjük meg tojással a kifliket, majd szórjuk meg durva szemű sóval, szezámmaggal vagy reszelt sajttal. Ezután toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük szép aranybarnára (mivel minden sütő más, akár 5 perccel tovább is tarthat a sütési idő).
Fotó: Getty Images
@sobors.hu