Ropogós és ízletes cseh krumplilepény: egyszerű és gyors

3
Nyomtatás
branborak-1
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha a fokhagyma és a ropogós krumpli párosítása a gyengéd, ezt a receptet imádni fogod. A bramborák, vagyis a cseh krumplilepény köretként és önmagában is megállja a helyét!

A cseh konyha nemcsak sörben erős, hanem a mennyei házias ételekben is. A knédlit szinte mindenki ismeri, és kötelező is megkóstolni, ha Csehországban járunk, de a cseh gasztronómia nem merül ki ennyiben. Itt van például a bramborák, vagyis a fűszeres, fokhagymás krumplilepény, amit gyakran kínálnak önmagában, tejföllel, vagy akár húsok mellé is.

A krumplilepényeknek nagy hagyománya van nálunk is, nevezhetnénk tócsninak, lapcsánkának vagy krumplimálénak, a lényege ugyanaz: krumpli kell hozzá, liszt és tojás, meg persze fokhagyma. Ez a recept nemcsak gyors és egyszerű, ráadásul igazi komfortétel. Tökéletes választás egy rohanós hétköznapra vagy egy lustálkodós hétvégére.

Ropogós krumplilepény

branborak-2

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 800 g krumpli
  • ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g liszt
  • 1 db tojás
  • 60 ml tej
  • 2 tk. majoránna
  • ízlés szerint fekete bors
  • olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit mossuk és hámozzuk meg, majd reszeljük le. Fontos, hogy a keletkező levet alaposan nyomkodjuk ki belőle. Reszeljük hozzá a fokhagymát.

A tejet melegítsük fel, és öntsük a reszelt krumplihoz. Lassan adjuk hozzá a lisztet, majd a tojást is. Keverjük össze alaposan.

Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majoránnával.

Ha a massza túl híg, adjunk hozzá még lisztet, ha túl sűrű, egy kevés tejet, amíg megfelelő állagú nem lesz.

Egy serpenyőben vagy palacsintasütőben hevítsünk olajat, majd kanállal adagoljuk bele a masszát, óvatosan lapítsuk le és mindkét oldalát süssük aranybarnára.

Fotók: Getty images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon