
Filléres tarkedli: a cseh fánk dagasztás nélkül készül
A tarkedli vagy talkedli régi finomság, mely olyan, mintha a fánk és a palacsinta szerelemgyereke lenne.
A cseh konyha nemcsak sörben erős, hanem a mennyei házias ételekben is. A knédlit szinte mindenki ismeri, és kötelező is megkóstolni, ha Csehországban járunk, de a cseh gasztronómia nem merül ki ennyiben. Itt van például a bramborák, vagyis a fűszeres, fokhagymás krumplilepény, amit gyakran kínálnak önmagában, tejföllel, vagy akár húsok mellé is.
A krumplilepényeknek nagy hagyománya van nálunk is, nevezhetnénk tócsninak, lapcsánkának vagy krumplimálénak, a lényege ugyanaz: krumpli kell hozzá, liszt és tojás, meg persze fokhagyma. Ez a recept nemcsak gyors és egyszerű, ráadásul igazi komfortétel. Tökéletes választás egy rohanós hétköznapra vagy egy lustálkodós hétvégére.
A krumplit mossuk és hámozzuk meg, majd reszeljük le. Fontos, hogy a keletkező levet alaposan nyomkodjuk ki belőle. Reszeljük hozzá a fokhagymát.
A tejet melegítsük fel, és öntsük a reszelt krumplihoz. Lassan adjuk hozzá a lisztet, majd a tojást is. Keverjük össze alaposan.
Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majoránnával.
Ha a massza túl híg, adjunk hozzá még lisztet, ha túl sűrű, egy kevés tejet, amíg megfelelő állagú nem lesz.
Egy serpenyőben vagy palacsintasütőben hevítsünk olajat, majd kanállal adagoljuk bele a masszát, óvatosan lapítsuk le és mindkét oldalát süssük aranybarnára.
Fotók: Getty images
@sobors.hu