Mandulás olasz keksz alig valamiből: napokig eláll a finom süti
A ropogós olasz keksz egyszerűen készül, szuper nassolnivaló, amely légmentesen tárolva hetekig megőrzi tökéletes állagát.
Ennek a sütinek, vagy ahogyan az olaszok nevezik, a biscottinak a tésztája sokféle ízkombinációban variálható a csokoládéstól a narancsos-levenduláson át egészen a citromos-fehér csokoládésig, csak hogy néhány ötletet említsek.
Mivel ez alapvetően egy száraz, ropogós süti, ami ezúttal fahéjjal, szegfűszeggel és áfonyával készül, nemcsak otthon jó elmajszolni egy pohár tea vagy kávé mellé, de szuper ajándék is lehet belőle, szinte bármilyen ünnepi alkalomra.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy 20x25 vagy 20x30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget, a sót és a cukrot.
Ezután adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a tojásokat, majd egy spatula segítségével addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta.
Ezt követően dolgozzuk bele a narancshéjat, az áfonyát és a durvára vágott vagy egész pisztáciát.
A tésztát osszuk két részre, majd úgy nyomkodjuk bele a tepsibe, hogy két darab kb. azonos nagyságú téglalapot formáljanak, de ne érjenek össze. A tészták szélessége nem mérvadó, inkább csak a hossz és a magasság: utóbbi kb. 2,5 cm, előbbi pedig 10 cm legyen.
Mivel a süti sütés közben még szét fog terülni, ezért is érdemes távolságot tartani a két téglalap között.
A süteményt előmelegített sütőben kb. 30 percig süssük, amíg a szélei enyhén barnulni kezdenek.
A kész sütit vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tepsiben hűlni úgy 15 percig.
A sütőt még ne kapcsoljuk ki, csak mérsékeljük 160 fokra.
Ezután egy éles késsel szeleteljük fel a tésztát picit több mint 1 cm-es vastagságú, 10 centi hosszú darabokra.
Azért érdemes óvatosan vágni, hogy a süti ne törjön, hanem a kés éle mentét kövesse.
A felszeletelt sütiket fektessük el, hogy az aljuk nézzen oldalra, és tegyük vissza őket a tepsibe.
Süssük további 25 percig 160 fokon – félidőben fordítsuk meg őket –, amíg ez a felük is aranybarnára sül.
Ezután ismét vegyük ki a sütőből, immáron végleg, hagyjuk kihűlni, és már ropogtathatjuk is a kis olasz házi kekszeinket.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu