Így lesz szaftos és rózsaszín a kacsamell - A bőre ropogós marad

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Étteremben tökéletes, otthon katasztrófa: évekig ez volt a sorsom a rózsaszínre - hivatalos nevén rozéra sült kacsamellel. Pedig a puhára és szaftosra sült kacsánál talán kevés jobb dolog van az életben. Aztán rájöttem, miért rontom el otthon mindig.

Egy teljesen egyszerű félreértésen bukott el az összes rozékacsám, ez pedig az itthon kapható kacsamellek súlya. A legtöbb recept csak annyit ír: egy kacsamell filé. Ez azonban édeskevés információ, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy idehaza csak óriás kacsák gigamelleit kapni a piacon.

Aztán végre találkoztam egy részletesebb leírással, ami előírta a technológiához alkalmas hús ideális súlyát is. Ebből kiderült, miért nem lettek soha jók a korábbi kacsáim: mert túl nagyok voltak. Ehhez a módszerhez ugyanis kicsi, 20 dekás mellek alkalmasak csak, márpedig a piacon minden mell minimum egykilós.

A metódus pedig egyszerű és nagyon gyors: irdalás, serpenyőben pirítás, majd egy rövid sütőben töltött idő. A jelszó a türelem, ki kell várni, míg kisül belőle a zsír, de oda is kell figyelni, nehogy kiszáradjon. Aki először készíti így, félhet, hogy nem sül meg rendesen ilyen rövid idő alatt a hús, de nem kell aggódni: éppen, hogy ezzel a módszerrel lesz igazán finom.

Rózsaszín kacsamell

DSC 2593

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm kacsamell
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

1. A kacsamellet körülbelül 200-250 grammos darabokra vágom. 2. Egy éles késsel nagyon óvatosan beirdalom úgy, hogy a húst ne érje a kés éle. Sózom, borsozom. 3. Egy serpenyőbe helyezem a melldarabokat úgy, hogy a zsíros felükkel legyenek lefelé. 4. A sütőt előmelegítem 150 fokosra. 5. Nagyon alacsony lángon kezdem melegíteni, és egészen addig pirítom, míg ki nem engedi magából az összes zsírt. 6. Ha úgy látom, kész, akkor egy tűzálló tálba teszem a húsdarabokat. 7.A húsokat a sütőbe teszem, és körülbelül 10 percig sütöm. 8. Letakarva minimum 15 percig pihentetem, mielőtt felszeletelném.

Fotók: Ács Bori/Só és bors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon