
Chilis-mézes kacsasaláta: távol-keleti ízkavalkád a tányérodon

Egy salátában az a jó, hogy szinte bármilyen hússal vagy zöldséggel megvariálható, szórhatsz rá sajtot, önthetsz rá különböző szószokat és önteteket, a végeredmény mindig egy laktató és gyors étel lesz.
A klasszikus húsos saláták alapja általában a csirkemell szokott lenni, ezúttal azonban egy merészebb irányt veszünk, és a távol-keleti ízvilágból merítve egy pikáns, kacsahúsos receptet fogunk elkészíteni tele mentával, chilivel és egy leheletnyi mézzel. A kellemesen csípős ízvilág igazán pikánssá teszi majd az egyébként sem hétköznapi kacsamelles fogást.
Az irdaláshoz használjunk éles, vékony pengéjű kést, mert azzal sokkal finomabb vágásokat tudunk ejteni a kacsa bőrén, mint egy nagyobb pengével.
-
2023-12-01 14:32:02
-
2023-11-26 10:16:02
-
2023-09-13 07:32:02
Kacsasaláta

Hozzávalók 4 személyre
- 4 db bőrös kacsamell
- 2 ek olívaolaj
- 1 kk ötfűszer-keverék
- 1 kk kakukkfű
- 1 db friss piros chili
- 1 csokor menta
- 0.5 db citrom
- 1 kk méz
- 1 db fejes saláta (Lollo rossa)
- 1 csomó retek
- 1 db lime
Elkészítés:
A kacsa bőrét irdaljuk be kb. 1 cm mélyen. Alaposan sózzuk be úgy, hogy az a vágásokba is bejusson.
Az olívaolajhoz adjunk hozzá egy csipet ötfűszer-keveréket és a kakukkfüvet, majd alaposan keverjük össze. Ha picit már állt a pác, dörzsöljük be vele a kacsamelleket.
A pácolt kacsamelleket a bőrös felével tegyük egy serpenyőbe, és időnként megfordítva, 15-20 percig, közepes lángon süssük. Kb. ennyi idő kell ahhoz, hogy a kacsa húsa megpuhuljon, a bőre pedig szépen megpiruljon.
Ha a kacsamellek ízlés szerint megsültek, helyezzük őket vágódeszkára, és ha kihűltek, vágjuk fel őket ferdén, kb. 1 cm-es szeletekre.
Amíg a kacsaszeletek pihennek, vágjuk ki a chiliből az erezetét és a magokat, aprítsuk finomra a húsát és keverjük össze egy marék apróra vágott mentával. Ebből egy kávéskanálnyit tegyünk félre a végére.
Ezután sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd csurgassunk rá egy kávéskanál olívaolajat, a fél citrom levét és egy kávéskanál mézet. Az egészet jól keverjük össze, majd tegyük félre.
Mossuk meg és tépkedjük össze a fejes saláta felét. Tegyük egy salátástálra. Dobáljunk rá vékonyra vágott retekszeleteket, majd locsoljuk meg a chilis, citromos, mézes öntettel.
A fináléban fektessük rá a kacsamellszeleteket a salátára, és arra is csepegtessünk egy keveset az öntetből.
Végül díszítésként hintsük meg a félretett chilis-mentás keverékkel, ízlés szerint tegyünk mellé egy fél lime-ot is akár, és már ehetjük is.
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!