Chilis-mézes kacsasaláta: távol-keleti ízkavalkád a tányérodon

kacsasalata
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy salátában az a jó, hogy szinte bármilyen hússal vagy zöldséggel megvariálható, szórhatsz rá sajtot, önthetsz rá különböző szószokat és önteteket, a végeredmény mindig egy laktató és gyors étel lesz.

A klasszikus húsos saláták alapja általában a csirkemell szokott lenni, ezúttal azonban egy merészebb irányt veszünk, és a távol-keleti ízvilágból merítve egy pikáns, kacsahúsos receptet fogunk elkészíteni tele mentával, chilivel és egy leheletnyi mézzel. A kellemesen csípős ízvilág igazán pikánssá teszi majd az egyébként sem hétköznapi kacsamelles fogást

Az irdaláshoz használjunk éles, vékony pengéjű kést, mert azzal sokkal finomabb vágásokat tudunk ejteni a kacsa bőrén, mint egy nagyobb pengével.

Kacsasaláta

kacsasalata

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 db bőrös kacsamell
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kk ötfűszer-keverék
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 db friss piros chili
  • 1 csokor menta
  • 0.5 db citrom
  • 1 kk méz
  • 1 db fejes saláta (Lollo rossa)
  • 1 csomó retek
  • 1 db lime
Recept idők

Elkészítés:

A kacsa bőrét irdaljuk be kb. 1 cm mélyen. Alaposan sózzuk be úgy, hogy az a vágásokba is bejusson.

Az olívaolajhoz adjunk hozzá egy csipet ötfűszer-keveréket és a kakukkfüvet, majd alaposan keverjük össze. Ha picit már állt a pác, dörzsöljük be vele a kacsamelleket.

A pácolt kacsamelleket a bőrös felével tegyük egy serpenyőbe, és időnként megfordítva, 15-20 percig, közepes lángon süssük. Kb. ennyi idő kell ahhoz, hogy a kacsa húsa megpuhuljon, a bőre pedig szépen megpiruljon.

Ha a kacsamellek ízlés szerint megsültek, helyezzük őket vágódeszkára, és ha kihűltek, vágjuk fel őket ferdén, kb. 1 cm-es szeletekre.

Amíg a kacsaszeletek pihennek, vágjuk ki a chiliből az erezetét és a magokat, aprítsuk finomra a húsát és keverjük össze egy marék apróra vágott mentával. Ebből egy kávéskanálnyit tegyünk félre a végére.

Ezután sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd csurgassunk rá egy kávéskanál olívaolajat, a fél citrom levét és egy kávéskanál mézet. Az egészet jól keverjük össze, majd tegyük félre.

Mossuk meg és tépkedjük össze a fejes saláta felét. Tegyük egy salátástálra. Dobáljunk rá vékonyra vágott retekszeleteket, majd locsoljuk meg a chilis, citromos, mézes öntettel.

A fináléban fektessük rá a kacsamellszeleteket a salátára, és arra is csepegtessünk egy keveset az öntetből.

Végül díszítésként hintsük meg a félretett chilis-mentás keverékkel, ízlés szerint tegyünk mellé egy fél lime-ot is akár, és már ehetjük is.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük