Kívül ropogós, rozmaringgal sült újkrumpli – Belül szinte krémes lesz

rozmaringos krumpli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplireceptekből sosem elég, hiszen elég akár egyetlen fűszerrel sütni, ami rögtön feldobja az ízét.

Amíg tart az újkrumpliszezon, érdemes rendszeresen készíteni, akár köretként, akár magában. Nem kell hozzá túl sok fűszer, de érdemes kipróbálni kicsit markánsabb, ízesebb fajtákkal.

A rozmaringot nagyon szeretem, ugyan ezt a kicsit kesernyés, kámforos fűszert elsősorban húsokhoz használják és ajánlják, a krumplinak is nagyon jó ízt ad, pláne egy kevés fokhagymával együtt sütve. 

Rozmaringgal sült újkrumpli

rozmaringos krumpli recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm krumpli (újkrumpli)
  • 2 darab rozmaring (ág)
  • ízlés szerint zsálya
  • 1 teáskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 250 milliliter víz
  • 2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat tisztítsuk meg és kockázzuk fel. A rozmaringágakat és a zsályát vágjuk darabokra. A fokhagymát tisztítsuk meg, majd hosszanti irányban vágjuk be a közepén.

Egy serpenyőben melegítsünk olajat, pirítsuk aranybarnára a fokhagymagerezdeket. Amikor már barnulni kezd a fokhagyma, adjuk hozzá a krumplikockákat, majd magas lángon pirítsuk meg minden oldalukat. Öntsünk rá 100 milliliter vizet, alacsonyabb lángon főzzük néhány percig, majd adjuk hozzá a rozmaringot és a zsályát, egy csipet szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk. 

Alacsony lángon pároljuk további 15 percig, ha elpárolog róla a víz, apránként pótoljuk. Akkor zárjuk el a lángot, ha a krumplik kívülről megpirultak, belül pedig puhák lettek. Azonnal, forrón tálaljuk egy kevés rozmaringgal megszórva. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük