Omlós, sajtos rúd rozmaringgal gyúrva: kelesztés és dagasztás nélkül készül

rsrcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gusztusos sajtos rudacska zamata a rozmaringtól különleges, mivel a fűszernövény íze intenzív, elég csak egy kevéssel gazdagítani a vendégvárót.

A sajtos rúd az egyik legnagyobb kedvenc a sós sütemények közül, az a legjobb benne, hogy a tésztát bátran lehet gazdagítani reszelt sajttal, túróval és fűszernövényekkel is.

Tavasz közeledtével sokan izgatottan várják a medvehagyma szezonját, az enyhén fokhagymás zöld remekül illik pogácsa és sajtos ropogós tésztájába is. Persze télen is süthetsz sajtos finomságot, hogy minél különlegesebb legyen, rozmaringgal is dobd fel a tésztát. A finomság tetejére bőven szórj sajtot, lehet ez trappista vagy füstölt, ha pedig szeretnéd, a tésztába is gyúrhatsz 1-2 maréknyit, az csak jót tesz a ropogtatnivalónak.

Szereted a sajtos vendégvárókat? Akkor próbáld ki túrósan vagy köményesen is.

Rozmaringos-sajtos rúd

rsrct

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 0.5 teáskanál rozmaring (őrölt vagy friss)
  • 25 dkg vaj
  • 1.5 dl natúr joghurt
  • 1 darab tojás
  • 10 dkg füstölt vagy trappista sajt
  • friss rozmaring ízlés szerint (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, rozmaringot, kockára vágott vajat és a joghurtot, gyúrjunk belőle tésztát.

A begyúrt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, kenjük meg felvert tojással, majd szórjuk meg a reszelt sajttal.

A tésztából vágjunk rudakat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.

Ha szeretnénk, tálalásnál frissen vágott rozmaringgal szórjuk meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük