
Ilyen lesz a rizs hagyományos iráni módszerrel: sáfránytól illatos és ropogós kéreg sül köré

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Sütőben sült, paradicsomos tészta: semmit nem kell előfőzni

Krémesre sült sütőtök lencsével töltve: tartalmas fogás a hideg napokra

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül
Mióta láttam, ahogy Samin Nosrat kiborítja a lábosból ezt az aranyszínűre sült rizst, azóta szeretném kipróbálni.
Mióta a Só, zsír, sav, hő című sorozatban Samin megmutatta, hogyan süti anyukájával a rizst, óriási hype lett ebből a voltaképpen elképesztően egyszerű ételből. Minden neves és kevésbé neves szakács ilyet készít, videókkal árasztják el a közösségi médiát a nagy pillanatról, mikor a megsült rizst a tálra borítják.
Az első vonzereje ennek az ételnek nyilvánvalóan a látvány, engem mégis sokkal jobban megragadott az, ahogy Samin mesélt arról, hogy számára ez az étel a gyerekkor, szertartásával, ízével együtt. Mindenkinek van ilyenje, legyen az egy tejbegríz vagy krumplifőzelék, mindegy.
Ez tulajdonképpen egy rizs, ami köré vastag, ropogós réteg sül. Egy trükk, amivel más, sokkal finomabb és izgalmasabb lesz a sima köret. Még akkor is érdemes kipróbálni, ha nem sikerül egyben kiborítani, ez állítólag a legtapasztaltabbakkal is megesik.
Sáfrányos, kérgesre sült rizs

Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm basmati rizs
- 2 evőkanál joghurt
- 2 evőkanál vaj
- só
- 3 evőkanál olaj
- 0.5 teáskanál sáfrányos szeklice
Elkészítés:
Két liter vizet felforralunk egy nagy lábosban. A sáfrányt áztassuk be fél deci vízbe, tegyük félre.
A rizst szűrőbe tesszük és átmossuk, egészen addig, míg a víz, ami átfolyik rajta, tiszta lesz.
A felforrt vizet erősen sózzuk, szórjuk bele a rizst, és olykor megkeverve főzzük 5 percig. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel.
Egy nagy bögrényi rizst tegyünk egy kis tálba, keverjük el a joghurttal.
Fogjunk egy nagy, nehéz tapadásmentes serpenyőt vagy edényt, majd olvasszuk fel a vajat és az olajat. Terítsük az aljára a joghurtos rizst egyenletesen, majd halmozzuk rá a maradékot. A fakanál nyelével fúrjunk lukakat a rizsbe, ennek helyére locsoljuk a sáfrányos vizet. 8 percig pirítsuk az egészet közepes lángon, majd váltsunk a lehető legalacsonyabbra, fedjük le a fazekat egy konyharuhába bugyolált fedővel, és hagyjuk párolódni további 45 percig.
Amikor kész, óvatosan lazítsuk fel az edény oldalán a megpirult rizst és borítsuk tányérra.
Fotók: Ács Bori/Sóbors