Sajtimádóknak és olaszmániásoknak szeretettel: gyors pesztós sós nasi
Pesztós-sajtos sütemény <3
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tökéletes vendégváró falatok, de iskolaidőben az uzsonnás dobozba is mehet belőle. Gyorsan elkészül, és mindenki szeretni fogja!
Ennek a süteménynek az alap ízét a pesztó, és a kemény sajt adja, a többi csak kiegészítő. Ha sajtimádó, olaszmániás ismerősödet szeretnéd rávenni valamire, vagy csak villogni szeretnél egy intenzív ízű sós süteménnyel, akkor ezzel a sütivel indíts!
A pesztós sajtkockának két elkészítési módja van, az egyik lassú, a másik pedig gyors. A lassú verzióban magunk készítjük a pesztót. Ne ijedj meg, egyrészt itt a recept a link alatt, másrészt semmi emberfeletti képességet nem kíván, sőt, pesztót készíteni tök egyszerű dolog. Ennek a módszernek az az előnye, hogy magadnak lőheted be az ízeket, és a hozzávalók variálásával egy kicsit mindig más és más ízű sütit készíthetsz.
Tempó, tempó
Ha viszont nem szeretsz ilyesmivel bohóckodni, különben is, honnan vegyél három marék bazsalikomlevelet, akkor melegen ajánljuk a készen kapható pesztókat. Nem lesz olyan finom, mint a házi, de hát a kompromisszum, mindent egybevetve, szép és nemes dolog. Vigyázz, a bolti pesztók általában túl sósak, ezt mindenképpen kalkuláld bele, amikor a süti tésztáját sózod!
Gyors sajtos süti
Hozzávalók 10 adaghoz
- 20 dekagramm vaj
- 5 dekagramm bazsalikompesztó
- 20 dekagramm karakteres kemény sajt (pl. juh, kecske, de a grana padano is jó)
- 27.5 dekagramm liszt
- 1 evőkanál só
- 1 darab tojás
- 1 marék magkeverék
Elkészítés:
2. Az egészet alaposan összedolgozzuk kézzel vagy késes robotgéppel.
3. A tésztát műanyag fóliába csomagolva legalább 1-2 órára hűtőben pihentetjük. (Természetesen 1-2 napig is otthagyhatjuk.)
4. A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
5. A tetejét vékonyan megkenjük elhabart tojással, és megszórjuk a magokkal.
6. Pizza- vagy derelyevágó segítségével nagyjából 3x3 cm-es négyzetekre vágjuk.
7. A sajtkockákat sütőpapírral bélelt tepsire szedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 17-18 perc alatt aranysárgára sütjük.