
Szaftos rakott krumpli sok sajttal és tejföllel: másnap még finomabb
A rakott krumpli igazi hagyományos kedvenc, a kiadós fogás izgalmas variációkban kerülhet az étkezőasztalra, soha nem lehet ráunni.
Kevés egytálétel van, ami olyan népszerű, mint egy jól sikerült rakott krumpli. Különösen akkor, ha selymes tejszínnel és olvadozó sajttal készül! Ez sem a klasszikus tojásos-kolbászos változat, hanem egy könnyebb, mégis laktató fogás.
A krumplit szeleteld jó vékonyra, úgy biztosan átsül, és jobban magába szívja a tejszínes szószt. A legjobb, ha mandolinszeletelőt használsz. Ha szeretnéd, hogy gyorsabban megsüljön, elő is főzheted!
A fűszerekkel ne spórolj: a tejszín önmagában semleges, így a só, bors és egy kis szerecsendió sokat dob az összhatáson. A sajtokat pedig variáld bátran!
A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk vékony karikákra. A brokkolit szedjük rózsáira, és enyhén sós vízben főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és kicsit pirítsuk meg. Öntsük rá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és ízesítsük egy késhegynyi szerecsendióval, majd forraljuk egy-két percig.
Vajazzunk ki egy hőálló tálat. Tegyünk le egy réteg krumplit, és kicsit sózzuk, borsozzuk. Erre jöhet egy réteg brokkoli, majd kanalazzunk rá a tejszínes szószból, és szórjunk rá reszelt sajtot. Ismételjük a rétegezést, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére a maradék sajt kerüljön.
Fedjük le fóliával, és toljuk előmelegített sütőbe. Süssük 180 fokon 30 percig, majd vegyük le a fóliát, és süssük további 15-20 percig, amíg a teteje aranybarnára sül, a krumpli pedig megpuhul.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu